Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да върнем блясъка на златните бижута

27 февруари 2022, 22:50 часа

Наскоро купените от магазина златни бижута винаги радват собственика си със своя блясък и идеална повърхност. С течение на времето обаче този блясък изчезва. Пръстените и веригите стават почти матови и потъмняват.

Това се дължи на наличието на други метали в състава на сплавта: невъзможно е да се използва само и единствено златото.

За щастие има много лесен начин да възстановите оригиналния вид на любимите си златни накити. За да направите това, трябва да им отделите малко време и да проявите известно усилие.  Ако златната ви верижка или златен пръстен трябва да се постави за кратко в съд с елементарен разтвор.

Какъв е този разтвор

Говорим за вода с разтворена захар в нея. Именно тази подсладена течност ще позволи на бижутата да заблестят отново.

Трябва обаче да обърнете достатъчно внимание на съотношението на съставките. В чаша, пълна с чиста вода, трябва да изсипете не повече от две чаени лъжички кристална захар.

Няма нужда да бързате да поставите загубилото блясъка си бижу в получения разтвор. Трябва да изчакате няколко часа, докато кристалите на захарта се разтворят напълно и сместа се избистри.

Едва след завършване на тези процеси пръстенът, обеците или верижката се слагат в захарната вода. Тук златните бижута ще трябва да останат поне 3 часа. Няма да сгрешите, ако оставите остарелите и загубили блясъка си накити в съда с разтвора за цяла  нощ.

Веднага след като процедурата приключи, накитите трябва да се извадят от сладката течност и да се изплакнат обилно с топла вода. Блясъкът ще се забележи веднага.

Добре е да подсушите почистените бижута с мека памучна кърпа, за да не останат петна от водата. А това със сигурност би се случило, ако капките изсъхнат по естествен начин.

След това внимавайте как ги носите. Избягвайте да ги търкате в други бижута, без значение от какъв метал са направени. Самият допир до твърда повърхност предизвиква надраскване, след което и загуба на блясъка.

Бижутерите препоръчват, когато сваляте бижутата от себе си, да ги оставяте в кутия, за да не са в пряк досег до други бижута. Така няма нито да събират прах, нито да получат повреди по повърхността. Съхранявайки ги по този начин, ще си гарантирате бляскави бижута много по-дълго време.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес