Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да управляваме колата в силен сняг, за да не катастрофираме?

19 декември 2022, 16:16 часа

Зима е и снегът е традиционно природно явление за сезона. При снеговалеж се препоръчва водачите да не се разсейват със смартфони, да спазват дистанция и да намалят скоростта. Експертите дават своите препоръки за това как да карате кола в условия на снеговалеж.

Преди да потеглите, почистете изцяло автомобила от сняг и лед, не само предното стъкло и предните странични прозорци

Почистете старателно фаровете и задните светлини от сняг и мръсотия. Видимостта зад волана е в основата на пътната безопасност. При шофиране сняг от капака ще падне върху предното стъкло и ще полепне по чистачките, а от покрива - върху задното стъкло и върху автомобила след него.

Как да загреем по-бързо колата през зимата?

Тръгнете навреме или дори по-рано

При обилен снеговалеж по пътищата стават много катастрофи, които създават километрични задръствания. Затова е по-добре да тръгнете рано. Ако се страхувате да не закъснеете, откажете да пътувате с кола и се прехвърлете на метрото или градския наземен транспорт.

Поддържайте странично разстояние и дистанция

Изберете дистанцията в зависимост от ширината на автомобила. Увеличете дистанцията два-три пъти, но не прекомерно, за да не провокирате други шофьори да заемат свободното място. В противен случай при опит за връщане може да не успеят да се справят и да блокират платното. Не забравяйте, че на заледени и заснежени пътища спирането ще отнеме 10 пъти повече време, отколкото ако шофирате по сух път.

Намалете скоростта

Не шофирайте с висока скорост, особено на опасни участъци от пътя - надлези, завои, кръстовища, мостове и пешеходни пътеки. Превозното средство е по-вероятно да поднесе, освен това ще ви трябва повече време за спиране. Натискайте спирачката на няколко пъти, но не рязко, а плавно.

Трикове за бързо затопляне на колата през зимата

Карайте с включени фарове

Те подобряват видимостта и правят колата ви по-видима. Оставете фаровете на къси светлини през нощта при заснежени или мъгливи условия. Това ще намали отблясъците, ще подобри видимостта и ще предотврати умората на очите.

Не пипайте джаджите

Концентрирайте се напълно върху пътя. Ще ви трябват поне шест секунди, за да погледнете екрана на смартфона. Това време е достатъчно, за да възникне извънредна ситуация.

Запасете се с провизии за спешни случаи

Колата може да заседне в снега, да бъде блокирана на паркинга, в задръстване. Може да останете без гориво, да останете без батерия. Много са случаите. Невъзможно е да се предвиди всичко. Но е по-добре да имате сгъваема лопата за сняг в колата, фенерче с резервни батерии, зарядно за телефон, кабел за теглене, четка със стъргалка, кабели за осветление.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес