Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спортувате заедно с домашния си любимец

21 декември 2018, 18:29 часа

Безспорно, разходките с домашния любимец са полезни и приятни колкото за него, толкова и за стопанина му. Компанията му е добре дошла, дори и когато искаме да го включим като наш партньор по време на тренировки. Съществуват много и различни начини, чрез които можеш да споделяш спортните си занимания заедно с твоя най-добър приятел. Не всички от тях обаче са подходящи за него.

Ето защо, преди да предприемеш интензивна активност, е необходимо първо да се консултираш с ветеринарен лекар и след като се посъветваш с него, да се съобразиш със следните фактори:

- Каква порода е домашният ти любимец;

- На каква възраст е той;

- Какви са неговите физически възможности;

- Какви са твоите физически възможности;

- Какви са метеорологичните условия;

- Кои спортни дейности са най-подходящи за твоя домашен любимец според горните фактори.

Как да открием подходящия спорт за нашия любимец? Например, ако ти и твоето семейство отглеждате куче от порода корги или басет и сте на море или езеро, и искате да плувате с вашия любимец, трябва да сте наясно, че кучетата от тези породи не са най-добрите плувци. По време на водните забавления, за безопасността на вашия любимец, ще се наложи да му поставите спасителна жилетка.

Друг пример: Ако имаш куче от порода като френски или английски булдог (кучета с брахицефална муцуна), трябва да знаеш, че активното спортуване с тях в горещите или студените дни и часове на денонощието не е препоръчително. Причина за това е именно брахицефалната муцуна, заради която имат проблеми с дишането. При активни игри на висока температура те могат много бързо да прегреят, а при ниски температури – да настинат.

Пример за подходящ спорт с куче: Ако имаш много активно куче като джак ръсел териер например – спортни активности като бягане, колоездене, аджилити или фризби са най-подходящи. Добре е обаче отново да се съобразиш с прекомерните горещини и ниските температури. Важно е да знаеш, че различните породи могат да започнат активния си спортен живот по различно време от своето развитие. Например, гигантските породи трябва да избягват прекомерни натоварвания приблизително до 8-10-ия месец след своето раждане. Това е периодът, в който ставите и костите им се развиват най-интензивно, и при прекомерни натоварвания могат да се получат изменения на крайниците.

Прочетете цялата статия на jiveiaktivno.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес