Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим спрей от чесън и за какво да го използваме?

04 септември 2022, 15:13 часа

Здравата градина има баланс от полезни насекоми, които държат разрушителната популация от вредители под контрол. Пестицидите не подбират; те убиват и полезните насекоми, изкарвайки градината ви от равновесие, така че тя няма естествена защита. Това поддържа порочен кръг, тъй като просто ще трябва да прибягвате до повече пестициди. Преди да посегнете към токсините, опитайте по-просто решение: спрей с чесън.

Ползи

Според Агенцията за опазване на околната среда излагането на определени токсични пестициди представлява риск за здравето. Това не е нещо, за което искате да се тревожите, ако вие, вашите деца или вашите домашни любимци обичате да прекарвате времето си на двора. Чесънът, от друга страна, е напълно органично, „зелено“ решение. Не представлява сериозен риск за здравето на никого в домакинството. Неговата остра миризма просто прави растенията нежелани като място за хранене или снасяне на яйца. Това помага да се поддържа балансът, от който вашата градина се нуждае, за да се защити.

Къде е най-добре да се засади зимен чесън?

Процес

За да направите спрей с чесън, основните съставки са чесън и вода. Колко чесън използвате зависи от това колко концентриран искате вашият спрей. Около шест скилидки, смесени в 1 галон вода, ще ви дадат слаб спрей. Това може да е достатъчно за превантивни мерки. За силно концентриран спрей можете да използвате до две пълни крушки чесън, пюрирани само в ½ чаша вода.

Счукайте чесъна и го сложете в купа. Залейте го с вряла вода, покрийте го и оставете да кисне една нощ. Прецедете го преди да го поставите в бутилка със спрей, така че парчетата чесън да не запушат дюзата.

Допълнителни съставки

Можете да направите вашия спрей с чесън още по-мощен с още няколко добавки, които вероятно имате в кухнята си. Добавете една супена лъжица счукана люта чушка или сос от люти чушки към водата, докато чесънът се накисва и това ще отблъсне по-голямо разнообразие от вредители. Добавете супена лъжица течен сапун или растително масло към сместа, която покрива ларвите или яйцата и ги задушава.

Знаете ли защо лекарите хапват чесън веднъж седмично?

Използване

Напръскайте всякакви растения, цветя, плодове, зеленчуци или билки с вашия спрей от чесън, за да отблъснете вредителите. Напръскайте долната част на листата, където много вредители обичат да снасят яйцата си, за да ги приютят. За профилактика пръскайте растенията на всеки няколко дни или веднъж седмично. Ако имате проблем с вредители, пръскайте ежедневно или когато видите вредители. След като растенията се намокрят от дъжд или поливане, нанесете отново спрея. Ако използвате система за напояване, така че листата ви да останат сухи, тогава тя няма да отмие спрея; ще трябва да нанесете повторно само след дъжд.

Предпазни мерки

Въпреки че спреят с чесън е нетоксичен, той може да бъде дразнещ, особено за очите. Това е особено вярно, ако поставите допълнителни съставки като черен пипер или препарат за съдове. Дръжте накрайника обърнат настрани от лицето си и измивайте ръцете си, след като го използвате или боравите с вашите растения. Не позволявайте на деца или домашни любимци да играят сред напръсканите растения.

Съхранявайте спрея с чесън в хладилника за кратко или във фризера, ако няма да се изразходва след няколко дни. Чесновият спрей ще се развали като всеки друг нетраен хранителен продукт.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес