Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да сготвя бульон? Съвети и трикове не само за начинаещи

07 юни 2021, 15:00 часа

Бульон - къде е създаден „царят на супите“?

Със сигурност едва ли някое знае, но има подозрения, че бульонът първоначално е създаден в резултат на продължително готвене на месо, което в старите времена е било консервирано в големи количества сол. Такъв бульон се наричал „роз??“ (или „сол“) и така е създадено днешното име на тази най-популярна  супа.

Защо бульонът е мътен?

Най-добре е да не използвате месо, което е било замразено или бързо размразено в микровълнова фурна, тъй като добавянето му може да направи мътнините. Ако обаче това е единственото месо, което имате, трябва да го размразите преди готвене. За тази цел е най-добре да го прехвърлите от фризера в хладилника предния ден.

Също така е важно месото да се измие старателно в топла (но не гореща) вода, преди да започнете да правите булиона. По този начин ще се отървете от всякакви примеси, които биха могли да попаднат вув вашата супа.

Защо бульонът не е жълт?

Пилешкият бульон с малко количество моркови обикновено не е с привлекателен златист цвят. Чудите ли се защо бульонът не е жълт и искате да го направите - без добавяне на изкуствени подобрители - да придобие красив цвят?

За да подобрите цвета му, струва си да добавите не само повече моркови към него (вече по време на готвене). Можете също да добавите лук  към бульона (ние се отърваваме от външния слой, който може да е мръсен, но оставете една от златните кори). Благодарение на този метод бульонът става по-жълт - точно както при великденските яйца, приготвени по старите методи. Добавянето на цвекло също ще подобри цвета на вашия бульон.

Как да подправите бульона?

Classически подправки за бульон са преди всичко обикновена сол и черен пипер. Повечето хора също добавят дафинов лист и бахар към него.

В зависимост от вкуса, вкуса и цвета, който искате да получите, можете също да добавите към супата: магданоз, лютик, сушени гъби, чесън и дори карамфил.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес