Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите със запотените прозорци през зимата

23 декември 2020, 08:55 часа

С падането на температурите навън, много хора започват да се оплакват от запотени прозорци сутрин и твърде влажен въздух. Важно е да знаете, че кондензът се появява тогава, когато влагата от въздуха срещне студена повърхност. Ако интериорът е топъл, а прозорецът - студен, влажността от топлото помещение ще „полепне“ върху студеното стъкло. Иначе казано – предотвратяването на конденза се свежда до предотвратяването на срещата на влага и студена повърхност.

Разбира се, най-лесният начин да се отървете от запотените стъкла е проветряването, но това е временно решение, а и не може да се осъществява постоянно, когато навън градусите са под 0. Според мнозина най-добрият „уловител” на влага е обикновеният въглен. Можете да го поставите в някакъв съд и да го държите под прозореца – върху парното, например. Сменете го след 3 седмици.

4 УПОТРЕБИ НА АЛУМИНИЕВОТО ФОЛИО, ЗА КОИТО НЕ СТЕ ПОДОЗИРАЛИ

Когато се борите с конденз, важно е да не допускате грубата грешка да уплътнявате прозорците и дограмата. Колкото повече уплътнения, толкова повече влага. Можете да заложите и на микровентилационна клапа, която изобщо не е скъпа, а най-хубавото е, че работи без ток, батерия или друг вид захранване. За тазиклапа се използват полиамидни ленти, работещи на принципа на влагомерите.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес