Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим със свръхактивния пикочен мехур?

06 март 2024, 17:22 часа

Свръхактивният пикочен мехур (СПОМ) може значително да повлияе на качеството на живот, като доведе до чести и неотложни посещения на тоалетната. Съществуват обаче различни стратегии и промени в начина на живот, които могат да помогнат за справяне и облекчаване на симптомите, свързани със свръхактивен пикочен мехур.

Управление на течностите

Регулирането на приема на течности е от решаващо значение за справяне със симптомите на свръхактивния пикочен мехур. Докато поддържането на хидратация е от съществено значение, ограничаването на кофеина и алкохола може да бъде от полза, тъй като те могат да раздразнят пикочния мехур и да засилят неотложността. Препоръчително е да разпределите приема на течности през деня и да намалите консумацията преди лягане, за да сведете до минимум нощните посещения на тоалетната.

Трениране на пикочния мехур

Тренирането на пикочния мехур включва постепенно увеличаване на времето между посещенията в банята, за да се помогне на пикочния мехур да се адаптира към по-редовен график. Започнете с отлагане на почивките с няколко минути и постепенно увеличавайте интервалите, когато комфортът позволява. Тази техника помага за подобряване на капацитета и контрола на пикочния мехур с течение на времето.

Упражнения за тазовото дъно

Укрепването на мускулите на тазовото дъно може да допринесе за по-добър контрол на пикочния мехур. Упражненията на Кегел, които включват свиване и отпускане на тазовите мускули, могат да бъдат особено ефективни. Редовното практикуване на тези упражнения може да повиши мускулния тонус и да намали симптомите на неотложност и честота.

"Лекари в помощ на пациентите": Неволно изпускане на урината

Поддържане на здравословно тегло

Наднорменото тегло може да окаже допълнителен натиск върху пикочния мехур и да допринесе за появата на симптоми на свръхактивен пикочен мехур. Поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни физически упражнения може да облекчи този натиск и да подобри цялостната функция на пикочния мехур.

Избягвайте дразнители

Някои храни и напитки могат да раздразнят пикочния мехур и да предизвикат симптоми на свръхактивен пикочен мехур. Препоръчително е да ограничите или да избягвате пикантните храни, цитрусовите плодове, доматите и изкуствените подсладители. Освен това избягването на дразнители на пикочния мехур като тютюна може да има положително въздействие върху симптомите.

Планирани посещения на банята

Установяването на постоянен график за посещение на банята може да помогне за справяне със симптомите на свръхактивния пикочен мехур. Чрез превантивно посещение на тоалетната на редовни интервали от време хората могат да намалят вероятността от спешни и непланирани посещения.

Лекарства

В някои случаи доставчиците на здравни услуги могат да предпишат лекарства за овладяване на симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Тези лекарства могат да включват антихолинергични средства или бета-3 агонисти, които действат за отпускане на пикочния мехур и намаляване на спешността.

Тренирай пикочния си мехур – не допускай той да контролира деня ти!

Управление на стреса

Стресът може да изостри симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Прилагането на техники за справяне със стреса, като дълбоко дишане, медитация или йога, може да окаже положително въздействие както върху психичното състояние, така и върху функцията на пикочния мехур.

Потърсете професионално ръководство

Ако симптомите продължават или оказват значително влияние върху ежедневието, е изключително важно да се консултирате с медицински специалист. Той може да оцени конкретната ситуация на лицето и да препоръча съобразени с нея интервенции, включително лекарства или други терапевтични подходи.

Справянето със свръхактивния пикочен мехур включва многостранен подход, който включва промени в начина на живот, поведенчески стратегии, а в някои случаи и медицински интервенции. Чрез включването на тези стратегии в ежедневието хората могат да си възвърнат контрола и да подобрят цялостното си здраве на пикочния мехур.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес