Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с проявите на агресивно куче?

22 юли 2023, 21:02 часа

Защо кучетата стават агресивни?

Няма една-единствена причина за агресия при тях. Поведението им се влияе значително от генетика, възраст, социализация, дресировка, среда, здравословен статус и дори репродуктивно състояние. Ето основните фактори за агресия при кучета:

- стремеж към господство;

- страх;

- болка;

- защита на територия;

- хормонални нарушения;

- самота;

- липса на вода или храна;

- лошо отношение от страна на хора;

- защита на малките.

Това означава, че дори послушен домашен любимец може да стане агресивен.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Някои породи са били селектирани с течение на времето чрез изкуствено размножаване с цел защита, охрана или борба. Такива са:

- американски питбул;

- акита;

- австралийска овчарка;

- немска овчарка;

- питбул териер;

- ротвайлер;

- бразилска фила;

- сибирско хъски;

- чау-чау.

Обаче само генетиката не може да определи дали кучето ще бъде агресивно или не. В зависимост от получените грижи, например, питбулът може да бъде много послушен и игрив.

Агресия при кучета: разпознайте ранните признаци!

За разлика от това, което мнозина смятат, ухапването не е единственият признак на агресия при кучетата. Всъщност, повечето прибягват до него само в краен случай - когато всички други признаци, че по някаква причина се чувстват неудобно, не са били „уважени“.

От друга страна, е нормално, ако вашето куче лае или има енергично отношение, когато играе с играчки, други домашни любимци или дори с вас. Това е обичайно и здравословно поведение.

Агресията не е постоянно поведение при кучетата. По принцип, те обикновено показват признаци, че са обезпокоени, преди да тръгнат да хапят. Кучето може да даде поредица от фини сигнали преди нападение с цел да накарат противника да се оттегли веднага, за да се избегне конфликтът.

Такива сигнали се развиват постепенно, според следната градация.

Кучето се прозява, мига или облизва носа си.

Издърпва муцуна или обръща глава настрани.

Сяда, изпъва предни лапи или завърта тяло в друга посока.

Премества се и се отдалечава.

Пълзи, с уши назад.

Остава приклекнало, с опашката надолу.

Ляга и повдига предни лапи.

Остава изправено, с фиксиран поглед.

Ръмжи.

Заплашва, че ще хапе.

Хапе.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

В някои ситуации кучето може да премине направо към ръмжене и хапане. Това обикновено става, когато, например, случайно го настъпим или изпитва остра болка.

Във всеки случай, когато разберете, че домашният любимец е показал някой от тези признаци, най-доброто нещо, което трябва да правите, е да не правите това, което правите. Човекът трябва да остане неподвижен и спокоен, да не показва страх чрез езика на тялото или с резки движения, които биха могли да се тълкуват като заплаха. Бъдете възможно най-безразлични към ситуацията!

Как да предпазим кучето да не стане агресивно?

Ако домашният любимец вече демонстрира агресивно поведение, първото нещо е да потърсите ветеринарен лекар. Само експерт може да изключи възможността за заболявания, които могат да причинят промени в поведението на кучето. След като се уверите, че няма проблем с физическото здраве, препоръката е да потърсите дресьор.

В случай, че вашето куче е все още малко кученце, това е хубава новина: значи е на възраст за повече обучение и социализация. Най-доброто е да се разхождате много с него и да го запознавате с различни хора, животни и околни среди. Така то ще стане много по-спокойно, безопасно и общително зряло куче!

Много е важно да установите рутина и ограничения за домашния любимец, и да го научите на някои основни команди. Никога не използвайте физическа агресия или малтретиране като форма на наказание! Те само засилват агресивността и в крайна сметка правят кучето наплашено и стресирано.

Просто трябва да положим усилия да разберем какво иска да ни съобщи чрез езика на тялото си нашият четириног приятел.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес