Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с безсънието в жегите?

27 юли 2022, 17:45 часа

Силните горещини и кратките нощи често могат да бъдат причина за лош сън през лятото.

Лошият сън в гореща лятна нощ е доста често срещано явление. Тялото ни е устроено така, че ниските температури са най-благоприятни за комфортен сън. Ето защо, ако през нощта все още е горещо на закрито и на открито, заспиването може да бъде доста проблемно. Още по-лош е денят, в който имаме нужда от концентрация, внимание и работоспособност. И при липса на добра почивка те трудно могат да бъдат наблюдавани. Как можете да си помогнете и да подобрите съня си през лятото?

Защо не спя добре през лятото?

Интересен факт: през лятото тялото натоварва максимално кръвоносната система и сърцето, за да охлади крайниците и да раздвижи кръвта. Ето защо вечер може да почувствате дискомфорт, който често ви пречи да спите нормално. Също така много често можете да се събудите уморени сутрин поради факта, че сте се събуждали няколко пъти през нощта. Причината за това може да е особеността на тялото да „изключва“ функцията за регулиране на температурата на всеки час и половина буквално за няколко минути. Поради това сънят ви става по-повърхностен и дори може да се редува с бодърстване.

Дългото спане може да е опасно за здравето

Как да спим по-добре през лятото?

За да подобрите съня си в гореща лятна нощ, най-добрият вариант е да монтирате климатик в стаята. По този начин можете да регулирате температурата в стаята, от която се нуждаете за комфортен сън. Но ако нямате такава възможност, ето още няколко съвета:

● Уверете се, че в стаята няма източници на допълнителна топлина. Това може да бъде сушилня за дрехи или подово отопление.

● Проветрете добре стаята преди лягане. Колкото повече кислород има в стаята, толкова по-бързо ще заспите.

● Уверете се, че ви е удобно да спите в леглото си. Поставете чисто спално бельо, между другото, по-добре е да изберете от естествени тъкани. Например, памукът ще даде усещане за допълнителна прохлада.

● Друг успешен трик е да вземете горещ душ преди лягане. Водата трябва да е не само топла, но и почти гореща. Естествено, трябва да ви е приятно. Така изкуствено ще повишите телесната си температура и топлината в помещението вече няма да ви се струва твърде силна.

● Светлината често е причина за лош сън. През лятото нощите са много по-кратки, отколкото през студения сезон. Рано сутрин започва да се съмва, а вие още спите. В този случай се опитайте да си легнете малко по-рано. В същото време ограничете навлизането на всякаква светлина в стаята. Закачете плътни завеси или носете специална маска за сън.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес