Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се предпазим от гъбички в басейна?

17 май 2022, 12:00 часа

Докато чакаме лятната отпуска и дните, прекарани на брега на морето върху златния пясък, можем да преживеем по-лесно жегата в града, като прекарваме свободното си време в разхлаждане в басейна. Басейните обаче крият и неприятни изненади наред с приятната хладна прегръдка на водата. Един от най-честите проблеми, които ни остават като подарък от удоволствията край басейна, са гъбичките. Упорити, досадни, увреждащи, те изискват продължително лечение, което често е скъпо и неефективно. Това налага да бъдем внимателни в летните забавления и да се научим как да се предпазим от гъбички в басейна.

Как да се предпазим от гъбички в басейна?

Винаги, когато си задаваме този въпрос, трябва да имаме предвид, че за предпазване не само от гъбични инфекции, но и от всички други неприятни летни инфекции, са ключови следните фактори:

1. Чистотата на водата на басейна, който посещавате. Следете дали се контролира и проверява качеството на водата, осигурено ли е правилно и системно почистване, има ли поставени указателни табели, че в басейна се влиза след душ. Това последното е от съществено значение за чистотата на водата и пълноценното действие на препаратите, които ви предпазват от инфекции и гъбички. Потта, себума, тоест използването на басейна преди да се вземе душ, значително намалява действието на специалните препарати за поддръжка на водата в басейна и това създава опасност именно от гъбични инфекции.

Най-големият басейн в света

2. Когато се питате как да се предпазим от гъбички в басейна, следва да имате предвид, че ползването на чужди чехли, ходенето боси по терена около басейна са кратък път да се сдобиете с гъбички. Разходете се до самия басейн с чехлите и ги събуйте, преди да стъпите на стълбичката му, която е във водата, тоест подложена на действието на препаратите.

3. Като споменахме препарати, вероятно считате, че ако басейнът мирише на препарати, то водата е достатъчно безопасна и въпросът как да се предпазим от гъбички в басейна не е на дневен ред. Това е тотално погрешно схващане. Водата не трябва да има силна миризма на препарати. Ако такава се усеща, това сочи или че е предозиран препаратът, което създава риск от алергични реакции и дразнене на кожата и дихателните пътища, или че бактериите, мръсотията и мъртвите кожни клетки във водата са прекалено много. При комбинирането на тази мръсотия с хлора във водата се появява именно тази силно изразена химична миризма. Избягвайте басейни, които миришат. Добре поддържаният басейн с чиста вода има слаба или никаква миризма на препарати.

Опасности, които ни дебнат покрай басейна

4. Старайте се да не гълтате вода от басейна. Предпочетете място, на което не се пръска и скача и не плувайте под вода. Колкото повече внимавате, толкова по-малка е вероятността да се приберете с инфекция.

5. Когато се чудите как да се предпазим от гъбички в басейна, имайте предвид, че говорим не само за гъбични инфекции на кожата и най-вече на ходилата, но и за вагинални проблеми. При жените са често срещан проблем след посещение на басейн, който не е добре поддържан и не е достатъчно чист. Вагиналните инфекции, свързани с гъбички, не са заразни, тоест не се разболявате от хората в басейна, а от действието на самия хлор, който унищожава не само лошите, но и добрите бактерии, като по този начин оказва негативно въздействие на вагиналното РН. За да се предпазите, избирайте басейни, в които чистотата на водата се поддържа със съвременни методи и препарати, които не съдържат хлор и не създават подобни неприятни проблеми. При липса на такъв басейн може да използвате и този с хлор, но ако събувате мокрия бански веднага след плуване и го заменяте със сух, както и ако заложите на специалните за дамската полова система пробиотици-свещички.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес