Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с влагата и мухъла в гардероба

01 януари 2022, 16:00 часа

Окачването на освежителя за въздух не помага, всички познати методи се провалят и нямате представа как ефективно да се отървете от неприятната миризма на мухъл или влага, идваща от гардероба ви? Доверете се на старите изпитани методи, тествани от нашите баби. Посегнете към натрошен карамфил, топло мляко, оцет, спирт и лимонов сок и вашият малък неприятен проблем ще изчезне за нула време. Днес ще ви разкажем как точно да използвате домашните средства.

Намерете причината за проблема

Проблемът с неприятната миризма в гардероба не се появява без причина и често ние сме виновни сами. Не забравяйте да не поставяте потни или миришещи на тютюн дрехи в гардероба и винаги проветрявайте прясно изпраните дрехи и изчакайте до пълното им изсъхване, преди да ги приберете обратно в гардероба. Съхраняването на дрехи както в новия, така и в стария гардероб също има своите предимства и недостатъци. Как да се измъкнем от неудобна ситуация?

Оцетът ще помогне с лошата миризма

Първата стъпка към успеха е основното почистване на гардероба. Трябва да свалите всички дрехи от него и след това внимателно да избършете вътрешността със смес на основата на оцет. Ще ви трябват две супени лъжици оцет на литър вода. След почистване подсушете добре мебелите и ги проветрете поне един час. За по-добри резултати също отворете прозореца в стаята. Когато гардеробът изсъхне, напръскайте вътрешността с освежител или масло, за предпочитане лавандула, за да се предпазите от молците.

Миризмата на мухъл ще бъде премахната от карамфил

Когато ситуацията е малко по-сложна и гардеробът ви излъчва неприятна миризма на мухъл, избърсването на вътрешността на гардероба със смес от вода и оцет няма да е достатъчно. След процедурата на измиване поставете в мебелите няколко контейнера с натрошени карамфил. Те трябва да неутрализират всички нежелани аромати. По подобен начин можете да използвате и плодове от дюля и сода за хляб. Изсипете малко от тази смес чинията и го поставете на един от рафтовете в гардероба.

Миризмата на мухъл ще премахне топлината от млякото

Ако миризмата на мухъл не изчезне, въпреки използването на карамфил, дюля или сода, посегнете към изпитания метод на баба и сложете стъклен съд с горещо мляко в килера, затворете вратата и изчакайте десетина минути. За най-добри резултати повторете това няколко пъти и ще останете доволни.

Как да си направим домашно ароматизирани сашета?

Всичко, което трябва да направите, е да поставите листенца от цветя, например роза или сушени билки, или евентуално сушени кори от цитрусови плодове в ленените торбички.

Също така е чудесна идея да използвате свойствата на лавандулата. Освен това често посягайте към ароматизирани сапуни и ги поставяйте между дрехите. Ще получите две в едно – натурален парфюм и продукт за грижа за тялото.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес