Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете трайно от досадния мухъл в банята

28 март 2022, 18:00 часа

Какво е мухълът и защо трябва да бъде унищожаван в жилищните помещения и особено настойчиво – в баните? Мухълът представлява вид гъбични микроорганизми, за чието развитие е необходима среда с висока влажност /над 80%/, каквато лесно се установява именно в баните. Някои негови форми, като черния мухъл/плесен могат да причинят сериозни здравословни проблеми като: алергии, асма, инфекции, интоксикации, както и други хронични респираторни заболявания, след като техни спори попаднат в организма при дишането (или при допир). Особено потърпевши от въздействието на домашния мухъл са хора със отслабен имунитет, тъй като те са податливи на белодробна аспергилоза, след като мухъловите спори навлязат в дълбочина на дихателната  им система. Поради това е повече от препоръчително, когато действате за отстраняване на мухъла, да си слагате предпазна маска и предпазни винилови/нитрилови ръкавици.

Ето няколко съвета как да се преборите с мухъла, преди спорите му да се  плъзнат неудържимо във вашата баня, независимо дали тя е с или без прозорец.

Първо, не разчитайте на отдушника, за да обмените въздуха в банята, а поставете вентилатор на изхода му /или в близост до вратата/, който да работи от 30 до 60 минути след всеки душ.

Второ, дръжте прозореца в банята ви постоянно полуотворен /ако влажността отвън не е прекалено висока/ и го отваряйте широко за час – два, след всяко къпане.

Трето, изсушавайте грижливо на открито всички аксесоари /кърпи, постелки, кесета и други/, които са били използвани при къпане. Да съхнат в банята означава да увеличавате влажността й там.

Четвърто, вода, която неминуемо се изпарява, се задържа и върху другия вид аксесоари, които не мокрите непременно при къпане: шампоани, гелове, принадлежности за бръснене и т.нат. Тях е удачно да държите върху решетъчни конструкции, които позволяват свободно оттичане на водата. Мястото на четките за зъби е също там (или на висящи поставки).

Пето, изключително ефикасно е да използвате специализиран електроуред, с който да обирате влагата от плочките по пода и стените, както и по параваните, след активно използване на банята.

Шесто, ежеседмично използвайте специален препарат, за да пръскате навсякъде в банята след като е била подсушена; не изплаквайте след тази процедура.

Седмо, дръжте отворена вратата на банята след къпане, за да улесните въздушната циркулация.

Осмо, изпирайте често хавлиите, постелките, кърпите и душ-завесата, които държите в банята.

Девето, ако влагата в жилището ви е висока, то ще намалите съществено нивото й и ще помогнете за по-бързо изсъхване на банята, ако използвате влагоабсорбатор.

Десето, мухълът охотно се разпространява и върху фугите на плочките по стените и пода, така че ви съветваме да префугирате банята си през 2 – 3 години.
Действайте!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес