Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от висцералните мазнини?

28 октомври 2024, 13:05 часа

Може да успеете да намалите висцералните мазнини, като намалите приема на въглехидрати и добавена захар, наред с други диетични промени. Някои навици, като достатъчно сън и извършване на аеробни упражнения, могат да помогнат.

Висцералната мазнина съществува в коремната кухина и обгръща вътрешните органи.

Наличието на твърде много висцерална мазнина може да увеличи риска от кардиометаболитни фактори, които могат да доведат до хронични заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Хранете се балансирано

Балансираната диета се състои от ядене на цели храни като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, като същевременно се минимизират ултрапреработените храни и добавки като захар.

10 основателни причини да включите мазнини в диетата си

Експертите препоръчват да се избягват драстичните ограничения на калориите, защото те могат да доведат до дефицит на хранителни вещества, гладуване, йо-йо диети и други здравословни усложнения.

Как да се храним, за да загубим на висцерални мазнини

Ако не сте сигурни откъде да започнете, когато правите диетични промени за вашето пътуване за загуба на висцерална мазнина, помислете за разговор с регистриран диетолог или здравен специалист. Те могат да ви помогнат да разработите безопасен, устойчив и ефективен план за хранене.

Занимавайте се с физическа активност

Упражнението е един от най-важните аспекти на поддържането на умерено тегло и управлението на висцералните мазнини.

Тази напитка ви помага да изгаряте повече мазнини, ако я консумирате в определени часове

Аеробните упражнения с умерена интензивност или кардиото могат да помогнат за увеличаване на сърдечната честота и изгаряне на висцерални мазнини. Освен това изследванията на показват, че тренировките за устойчивост са ключови за намаляване на висцералните мазнини, като същевременно поддържат мускулна маса.

Комбинирането на тези два вида упражнения с добре балансирана диета може да бъде най-ефективният начин за изгаряне на висцерални мазнини.

Насоките за физическа активност за американците Trusted Source препоръчва на възрастните да тренират с умерена интензивност поне 150 до 300 минути седмично или с висока интензивност поне 75 до 150 минути.

Намалете нивата на стрес

Продължаващият стрес може също да доведе до няколко поведения, които могат да допринесат за увеличаване на висцералните мазнини и телесното тегло, включително:

  • преяждане
  • ядене на храни с високо съдържание на добавени захари и калории
  • със заседнал начин на живот
  • не спи достатъчно

Стресът може също така да стимулира няколко хормона, които могат да предизвикат глад, като грелин.

Някои начини за намаляване на стреса могат да включват:

  • медитация
  • упражняване
  • практикуване на йога
  • отивам на разходка
  • писане в дневник
  • разговор с приятел, член на семейството или терапевт

Включете пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са живи бактерии, които могат да помогнат за здравето на червата и храносмилането. Те се намират в храни като кисело мляко, кефир и кисело зеле и се предлагат като добавки.

Пребиотиците са храните, които хранят тези бактерии и са от съществено значение за здравето на чревния ви микробиом.

Проучване от 2022 г. установи, че добавките с пребиотици и пробиотици в продължение на 90 дни са помогнали за намаляване на висцералните мазнини с 35% при участници с наднормено тегло в сравнение с тези, които са приемали добавки с плацебо.

Въпреки това добавките с пребиотици и пробиотици не оказват влияние върху телесното тегло и процента на телесните мазнини.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес