Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от мухъла без токсични препарати

23 януари 2022, 10:05 часа

Мухълът определено е нещо много неприятно, което за съжаление и упорито. За да се справите с него не е нужно да викате професионална помощ.  Има няколко начина, с които да се справите с досадния мухъл, без да използвате силни и токсични препарати.

Сапун и вода

Сапунът и водата наистина имат ефект при мухъла. Едва ли някой и се помислил да пробва тези две прости домакински решения, но е факт. Всичко, което трябва да направите е да изтъркате засегнатия участък със сапунена вода. След това изплакнете. Ако мухълът е по стени, боядисани с латекс, то не е добре да използвате този метод. Латексът е на водоразтворима основа.

Белина

Хлорът в белината е добро решение за премахване на всякакъв вид мухъл и плесен. Тя съдържа натриев хипохлорид, който има силни окислителни свойства. Този разтвор има антибактериално, стерилизиращо и дезинфекциращо свойство.

За да си направите разтвор от белина, смесете 1 чаша в 3-4 литра вода. Разтворът прелейте в бутилка с пръскащ механизъм и нанесете на засегнатите места. Трябва да знаете, че не можете да използвате този метод върху дърво, плат или метал. Ако го приложите върху тези повърхности, може да им нанесете повреда.

Масло от чаено дърво

Най-вероятно сте го чували в рецепти за козметични и СПА процедури. Напълно възможно е, но също така то е ефективно и при мухъл. То има силно антибактериално действие, антисептично и противовирусно.

Нужно е само да разтворите една чаена лъжица масло в 2 чаши чиста вода. Отново този разтвор поставете в бутилка с пръскащ механизъм и напръскайте петната. Това средство е удобно за всички повърхности и можете да го използвате смело, без притеснения. Напръскайте стени, шкафове, мебели, дори и дрехите си. Миризмата от маслото е силна, затова е нужно след третиране да проветрите добре.

Винен оцет

Оцетът се използва широко в домакинството за почистване на различни неща. Много пъти сме споменавали, че той е лесен начин за почистване на мухъла от пералнята. Можете обаче да го използвате и за други места. Той е най-ефикасния и нетоксичен начин за справяне с този досаден проблем. Използвайте оцета в най-чистата му форма, без да го смесвате с вода или нещо друго. В този вид ще можете да убиете около 85% от мухъла, което прави оцетът едно от най-ефективните средства за справяне с този досаден вредител в домашни условия.

Разбира се, винаги можете да повикате фирма, но освен, че ще ви струва скъпо, то и най-вероятно ще се използват и тежки химикали. Те вършат работа, но ще натровят и вас, което не е хубаво, а и са още по-опасни за деца и домашни любимци.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес