Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от миризмата на вещите втора употреба

11 януари 2022, 18:35 часа

Много от вас имат притеснения, когато купуват дрехи или вещи втора употреба. Миризмата по тях най-често е застояла или пък е силна, тъй като са обработвани с различни препарати и химикали, с които се дезинфекцират дрехите. Така на практика не би трябвало да се притеснявате за хигиената. Все пак, у дома можете и сами да изперете дрехите, за да се отървете от тази натрапчива миризма.

При прането на дрехите е добре да гледате и етикетите на тях. Така ще видите и спецификата на поддръжка на самите тъкани. Твърде вероятно е да липсват такива етикети. В този случай можете да се придържате към добре познати практики, които са изпати във времето и са дали отлични резултати.

Ако сте си купили кожено яке или друга дреха, то знаете, че не можете да го изперете. Опитайте са почистите подплатата, без да мокрите кожата. Самата кожа я почистете с намокрена кърпа в прясно мляко. Така ще я омекотите, премахнете замърсяванията, а когато изсъхне самата кожа ще е мека и приятна на допир. Можете да дадете якето и на химическо чистене, но така ще ви излезе много повече от самата цена на якето. Методът с киселото мляко е подходящ за почистване на всички кожени изделия, дори и мебелите, но и е доста по-достъпен и евтин.

Ако миризмата е силна при кожените изделия, то може да приложите до 3 пъти. Ако пък сте се сдобили с кожен колан, който има текстилни елементи, то можете да използвате тоалетна мляко или мляко за лице – това, което се използва за почистване на грим.

Друга забележка, която трябва да имате на ум е, че в тези магазини много често се продават чисто нови и неупотребявани дрехи и аксесоари. Обикновено те се взимат бързо и трябва да следите зареждането на конкретните магазини, които сте си харесали. Причината е, че просто тези колекции са остарели и големите магазини в моловете не могат да ги продадат.

Поради тази причина те ги дават на магазини за втора употреба. По този начин можете да се сдобиете с хубави дрехи на сравнително ниска цена, което не е за подценяване като възможност. Това важи особено за спортните стоки за ски или преходи. Тези, които са запалени планинари знаят колко скъпо струват хубавите и качествени дрехи. В магазините за втора употреба се намират чудесни панталони, полари и всичко онези необходими за екипировката аксесоари, които като нови струват много по-скъпо от цената, която ще видите в магазините за втора употреба.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес