Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се храним, за да прочистим организма си?

28 февруари 2022, 17:50 часа

Кога и при какви условия е необходимо прочистване на организма? То може да се препоръча при следните обстоятелства и симптоми: опасна екологична ситуация в мястото на пребиваване; навик за редовно преяждане с нездравословна храна, пиене на сладки газирани напитки; прекалено много продукти с животински мазнини в хранителното меню; наличието на вредни навици.

Не по-малко рискови са застоялият, пасивен начин на живот, който води до появата на излишни телесни мазнини и затлъстяване; повишената умора и състояние на загуба на сила; негативните настроения и изпадане в депресия. Прочистването на организма е полезно при нарушения в стомашно-чревния тракт, кожни обриви, натрупване на мазнини по лицето. Също така, при чести болки в ставите; влошаване на състоянието на косата, ноктите; изостряне на наследствени, хронични заболявания, чести алергични реакции; проблеми със зъбите; проблеми в нервната и сърдечно-съдовата система; случаи на рак сред близки роднини.

Ако желаем да извършим прочистване на своя организъм, ролята на храносмилателната система е най-важната в хода на този процес. Какво е важно да се яде при прочистване на организма, за да се получи по-бърз и ефикасен резултат?

Съществуват много диети за прочистване. Те имат различни правила, но общите принципи са приблизително едни и същи. Трябва да се консумира само естествена храна. Желателно е тя да се подлага на минимум термична обработка и да не принадлежи към преработените продукти от типа на консервите. Основните компоненти в менюто са растителни продукти – плодове, зеленчуци, ядки, билки. Солените, пикантни или сладки храни трябва временно да бъдат напълно изключени от менюто.

Препоръчително е да се пие минерална негазирана вода. Топлите напитки са отвари от билки или зелен чай. Като десерт понякога можете да си направите смути с пресни или замразени съставки. Забравете за известно време за тютюнопушенето и алкохолните напитки. Трябва да се храните редовно, по едно и също време – по-добре на малки дози и порции, като се увеличи броят на храненията. Пийте прясно изцедени сокове. Спазвайте дневен режим, опитайте се да спите достатъчно, да бъдете по-малко нервни. Избягвайте стресове и конфликтни ситуации. Излизайте повече време на открито, преди лягане може да ходите на разходка.

Какви конкретни храни се препоръчват, докато продължава прочистването на организма? Менюто трябва да се състои от следните продукти. За пълноценно зареждане с енергия: морска или речна риба с ниско съдържание на мазнини, месото също сухо - предимно бяло пилешко, може пуешко. Варени, задушени, сурови, печени зеленчуци. Овесена или ечемичена каша, булгури. Ядки, сушени неподсладени бисквити, пълнозърнест хляб без добавки.

Какви определени храни е нужно да се избягват? При прочистване на организма не бива да се употребяват млечни продукти, сладки газирани напитки. Алкохолът, разбира се, е категорично забранен. Избягвайте силно кафе, черен чай, подправки и животински мазнини. Ако можете, спрете дори натуралните растителни масла.

Въобще, имайте предвид, че прочистването на организма е сериозна процедура. Препоръчително е да изследвате медицинските си показания преди провеждането му и да се консултирате с лекар, а не да го практикувате самостоятелно!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес