Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижите правилно за фикус

19 май 2021, 14:50 часа

Фикус еластика, известен също като “каучукова смокиня”, лесно може да бъде разпонат по буйните си лъскави зелени листа. Много домакини го избират са домовете си, защото се гледа лесно, рядко боледува и изглежда добре. Ето какво още трябва да знаете за растението.

1. Стеблото отделя сок

Фикусът има гъст млечен сок, който някога е бил използван за производството на вещество, подобно на каучука. Известно е, че съединенията в сока причиняват дразнене на кожата и дори могат да предизвикат по-силни реакции при тези с алергии към латекс.

2. Обичат умерена светлина

Въпреки че фикусите могат да оцелеят при условия на слаба светлина, това често води до пожълтяване на листата и повишен стрес. От друга страна, твърде силната пряка слънчева светлина също може да навреди на цялостното здраве на растението.

3. Поливайте с пулверизатор

Почвата трябва да е влажна, но но твърде мокра, тъй като това може да доведе до развитие на различни заболявания или дори да причини гниене на корените. Най-добре пръскайте пръстта с пулверизатор на 2-3 дни.

4. Не прекалявайте с торенето

Разбира се, всяко растение трябва да се подсилва с водоразтворим тор за стайни растения. Но фикусите не държат на допълнителното суетене и е напълно достатъчно да ги наторите 2-3 пъти по време на активния растеж през топлите месеци.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес