Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за бегонията вкъщи?

04 март 2022, 15:15 часа

Бегонията е много известно и предпочитано за отглеждане растение. В допълнение към повече от хиляда вида, съществуват и към две хиляди хибридни форми на растението, така че би било трудно да определим ботаническото описание на неговия род. Днес бегонията е едно от най-популярните растения в градините и цветарството у дома. В тази статия ще ви кажем какви са основните грижи за бегонии в домашни условия и ще предоставим по-важна и интересна информация за тяхното отглеждане.

Правила за отглеждане

Вътрешните бегонии обичат постоянното обитаване, така че е добре да намерите място за тях в апартамента – трябва да е добре осветен, но без да попада директно върху тях слънчевата светлина. Цъфтящия вид бегонии имат нужда  от ярка светлина, така че най-доброто място за тях е перваза на прозореца с източно или западно изложение. Оптималната температура за зимни и летни растения е 18 ºC, но бегониите могат да понасят по-високи температури през лeтния сезон.

Свикнала с тропическите условия, бегонията, отглеждана в домашни условия обича високата влажност, но е най-добре да не се пръскат листата и директно, тъй като по тях биха се появили кафяви петна. За да предотвратите излагането на растенията на сух въздух, особено през студената зима, когато отоплението в стаите  е с пълен капацитет, може да поставите саксиите с бегониите върху обърната надолу тава в по-голяма такава. Поръсвате с експандирана глина около по-малката тава и поддържайте през цялото време влажност, така че водата, която се изпарява да създаде желаната влажност около растенията.

Опитайте се да вземете предвид максималния им размер, когато поставите растението на перваза на прозореца и близо до други цветя. Бегониите изискват редовна циркулация на въздух около тях, но реагират на това при прекалено високи или ниски температури на въздуха, като изсъхват и и окапват цветовете и листата на растението.

Саксиите и почвата

Отглеждането и полагането на грижи за бегониите у дома започва с избора на саксия, в която да отглеждате вашето растение. Бегониите се нуждаят от малки саксии от керамика, с диаметър 3-4 см по-голям от коренището на растението, защото в твърде просторна саксия, бегонията би могла да се навлажни и започне късно нейния цъфтеж. Почвата за бегонията може да може да закупите от цветарски магазин или да смесите две части листна почва с една част торф, пясък, хумус или трева. Оптималната киселинност за субстратите е добре да е в диапазон на pH 5,5-6,5.

Поливането

Домашната грижа за бегониите изисква балансирана влажност на тези растения. Ако бъдат отглеждани в закрити условия, те обичат влажността, но това не значи, че е необходимо честото им поливане. Но ако влажността не е достатъчна, върховете на техните листа ще изсъхнат. Обилното поливане е необходимо само през горещото време лятото, но се уверете, че водата в корените им не застоява.

За напояването им, може да използвате вода със стайна температура, утаила се за денонощие. Овлажняването им е необходимо, когато луковиците на растенията изсъхнат на дълбочина от 1,5 cm. През зимата намалете поливането, защото грудкови растения като бегониите, изобщо нямат нужда от това през този период на годината.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес