Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да реагирате в случаите, когато преднамерено ви обиждат?

03 март 2023, 20:15 часа

Едно е да се правите на обидени с цел да манипулирате околните и съвсем друго е да сте генетически белязани да сте обидчиви. И в двата случая обаче, вредите пред всичко на себе си, създавайки си комуникационни и здравословни проблеми. Но докато при първия случай можете волево да изоставите тактиката на манипулативната обидчивост, то да затаявате обида, когато сте или си мислите да подценени, означава автоматически да се оказвате перманентно в лошо настроение и с трайно понижено самочувствие. 

Несъмнено това има негативен ефект върху отношението ви с близките, на които ще им „писне“ да ви гледат постоянно в лошо настроение. Освен това такова състояние на нервната ви система рефлектира негативно върху: 

4 начина да отговорите на обидата с достойнство: Репутацията ви ще остане непокътната

-    първо функционирането на сърдечно съдовата система (повишава се кръвното налягане, появяват се екстрасистоли); 
-    второ, апетитът изчезва, а обмяната на веществата се нарушава; 
-    трето, благоприятства се развитието и на други болести на нервна почва. Успоредно с тези здравословни проблеми се наблюдава понижена работоспособност и разсеяност, провокиращи възникването на конфликтни ситуации. 
- не на последно място е появата на натрапчиви мисли поради неспособността да се разграничават съществените от  маловажните неща.

Обобщено – стопира си личностното развитие и потенциалните възможности за житейска реализация пропадат.

Ето няколко съвета как да реагирате в случаите, когато преднамерено ви обиждат като ви подценяват или/и се правят, че не ви „виждат“:

1/ Променете самооценката си – поставяйте се над тези, които по една или друга причина са решили да подбиват постоянно самочувствието ви, провокирайки ви с вербални или поведенчески обиди с цел например, да изпъкнат в службата или просто да се забавляват за ваша сметка. Ценете високо себе си и вярвайте във вашите качества и възможности за професионална реализация.

Как реагира жена от зодия Рак след обида?

2/ Решително се дистанцирайте, когато сте критикувани необосновано от интриганти, не се оправдавайте, давайки ненужни обяснения. Разграничавайте обаче хората, които не умеят да изслушват събеседника си, чуват единствено себе си и се стремят да налагат позицията си с измислени доводи. При подобни ситуации, задължително изслушвайте внимателно какво ви се говори и ако идеите, които ви се предлагат са неясно формулирани, то задавайте уточняващи въпроси. Това се отнася и за вас самите – формулирайте достатъчно ясно мислите си, тъй като събеседникът ви не е възможно да „надникне“ в мозъка ви, за да разбере, в какво точно се изразява вашата гледна точка.

3/ Никога не действайте ако усещате, че в момента сте в афектирано състояние. Трябва да се успокоите, като например, броите наум поне в разстояние на една минута. Така ще избегнете грубото прекъсване на комуникацията, което не ви е присъщо, тъй като сте получили възпитанието си в интелигентно семейство. Не забравяйте, че не са малко тези, израсли в семейна среда, където грубото отношение не се счита за недостатък. Но това е техен, а не ваш проблем!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес