Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаете качественото пилешко месо

23 септември 2024, 13:00 часа

Пилешкото месо е сред най-популярните хранителни продукти в света. Месото е леко и може да бъде приготвено по много и различни начини. Многобройни са ястията, които може да приготвим от различните пилешки продукти: пилешки гърди, бутчета, крилца.
Пилешкото месо е сред най-полезните популярни месни продукти заради високото съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини, богат източник на витамини. Не на последно място е многофункционалността в готвенето. Пилешкото месо може да се приготвя по различни начини - печено, пържено, на скара, варено, в супи, салати, готвени ястия.

Поради популярността на този хранителен продукт, в търговската мрежа ще срещнете голямо разнообразие от производители и търговци, които го произвеждат и предлагат. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни съвета, с които може да проверите дали месото, което избирате, е качествено:

* Пазарувайте само от доказани търговци
Важно е да пазарувате от доверен източник на месни продукти, както и да знаете откъде се добива месото, страната на произход, дата на клане.

Още: 5 съвета за перфектно приготвяне на пилешко месо

* Срок на годност
Разбира се, първото нещо, което правите, когато купувате продукти, е да гледате срока на годност. Препоръчително е суровото охладено пилешко месо да се готви до 2 дни след датата на опаковане, отпечатана на етикета.  

* Произход
Изборът на пилешко месо с ясен произход е ключов фактор. Четенето на етикета за произхода и условията на отглеждане може да даде допълнителна информация за качеството - дали пилето е отглеждано свободно или с антибиотици.

* Цветът на месото
Обикновено по-младото месо е с по-светъл цвят от по-старото. Прясното и качествено пилешко месо е светлорозово до леко кремаво, а кожата е леко влажна с жълтеникав цвят. Когато месото започне да се разваля, то сивее.

* Мирис
Основният критерий дали пилешкото месо е старо или не, е как ухае. Ако месото е старо и е започнало да се разваля, веднага ще усетите, че мирише “тежко”. Прясното месо е с чист, свеж аромат. 

* Текстура
Месото трябва да бъде стегнато, еластично и влажно, но не и лепкаво. При натиск то трябва да възвръща формата си. Ако месото е твърде меко, разпада се лесно или е слузесто на допир, не е прясно. Избягвайте да купувате пиле със синини и разкъсвания по кожата, защото те влияят на качеството и свежестта на месото.

* Количеството вода в опаковката
Прясното пилешко месо е леко влажно, но не трябва да е прекалено мокро или да има голямо количество течност в опаковката. Това може да е признак, че месото е било замразявано и размразявано многократно.

Още: Вкусна рецепта за пиле Трахана: Ястие, което трябва да опитате


Ако около месото в опаковката има много вода, не купувайте. При готвене на такова пиле, течността ще направи вкуса блудкав, а самото пиле ще бъде с мокра текстура, което не го прави идеалното печено пиле с хрупкава коричка. Избирайте пиле в опаковки, в които видимо няма вода.

Не сте яли по-вкусни рулца от тиквички с пилешко месо

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес