Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаете фалшиви 20 лева?

23 юни 2023, 13:33 часа

Наред с банкнотите от 50 лв, тези от 20 лв са сред най-често фалшифицираните. Ето какво трябва да знаем за тях и как да разпознаваме истинските.

БАНКНОТА от 20 ЛЕВА

Лицева страна - изобразен е портрет на Стефан Стамболов, част от авторска стихосбирка, печат на Българския благотворителен комитет “Единство”, вертикални текстове “Стефан Стамболов” и “1854-1895”, номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Обратна страна - изобразена е сградата на Народното събрание, част от Орлов и Лъвов мост, номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Хартия - тонирана в бледо-виолетов цвят, за емисия 2007 г. - в светлосин цвят. Преобладаващ цвят - син.

Защитни елементи

Осигурителна нишка - вградена е в хартията и частично излиза на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст “БНБ 20” и с динамичен ефект “ветрило”. Променя цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст “БНБ 20” се чете от лицевата страна, като поставите банкнотата срещу светлинен източник.

Воден знак с висока резолюция - вижда се ясно, когато поставите банкнотата срещу светлинен източник. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Наблюдава се и от обратната страна на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти - при промяна на ъгъла на наблюдение се редуват изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден “За храброст”; изображение на “изправен коронован лъв” с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото “20”.

Банкнотите от 100 лева вече са повече от двадесетолевките в обращение

Регистър на проглед - правоъгълно шахматно поле, разположено долу в дясната половина на банкнотата. При поставяне срещу светлинен източник се вижда числото “20”. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Скрит образ - в горния край, отляво на холограмната лента, при наблюдение под ъгъл, се появява изображение на числото “20”.

Микротекст на лицевата страна - хоризонтални линии с текст “СТЕФАН СТАМБОЛОВ”, “1854-1895” и “20 ЛЕВА” във фона вляво от портрета, в две вертикални линии вдясно от портрета - текст “СТЕФАН СТАМБОЛОВ”, числото “20” е изпълнено с хоризонтални линии с текст “20 ЛЕВА”. 

Микротекст на обратната страна - над изображението на лъва - поле от вертикални линии с число “20”, в дясната долна част на банкнотата - числа “20”.

Флуоресценция на лицевата страна - при осветяване с ултравиолетова светлина, в зоната вдясно на холограмната лента се появява ивица, която флуоресцира в червено, състояща се от повтарящи се числа “20” и изображения на “изправен коронован лъв”. Двата серийни номера, дясната половина на фоновите елементи, регистърът на проглед и подписите а управителя и на главния касиер флуоресцират в зелено.

Флуоресценция на обратната страна - при осветяване с ултравиолетова светлина, фрагментът от Орлов мост с орела флуоресцира в червено. Изображението на портрета на Стефан Стамболов флуоресцира в синьо, а изправен лъв и две числа “20” флуоресцират в жълто-зелено.

Знак за незрящи граждани - релефно изображение на два кръга, разположени един под друг, отпечатани в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата. Има и още един допълнителен знак, който се състои от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Ето кои български банкноти излизат от обращение от 1 февруари

Съвети за разпознаване на фалшивите банкноти

* Разглеждайте банкнотите внимателно и не се оставяйте на общото впечатление.
* Концентрирайте се върху отделните защитни елементи, които смятате, че познавате добре.
* Не търсете само един защитен елемент.
* Освен зрението, използвайте допир и насочете банкнотата срещу светлинен източник.
* Ако имате съмнения, вземете друга банкнота и ги сравнете едно до друга.
* Наклонете банкнотата, за да видите холограмната лента.

Банкноти от 20 лв в обращение

В момента в обращение са банкноти от 20 лв, емисии от  1999, 2007 и 2020 г.
Според статистика на БНБ в момента в обращение има 123 033 555 банкноти от 20 лв на обща стойност над 2,4 милиарда лева.
За 2022 г. откритите фалшиви банкноти по 20 лв са 448 броя.  

От 1 февруари 2023 г. излязоха от обращение банкнотите от 20 лв от 2005 г. От тази дата нататък банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., могат да се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес