Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем дали пуешкото месо е развалено?

11 март 2023, 17:00 часа

Най-добрият начин да разберете дали мляното пуешко месо е годно за готвене е като разгледате външния му вид и по-точно цвета, и го докоснете, за да усетите текстурата и миризмата му. Прясното смляно пуешко месо ще има розов или светлорозов цвят, понякога обаче може да бъде сиво или по-тъмно в зависимост от възрастта, цвета и частта на пуйката. Например, когато е изложена на въздух, мляната пуйка започва да посивява. Затова е важно да проверите текстурата и миризмата, преди да решите да я изхвърлите в кофата за боклук. 

Що се отнася до текстурата, прясното смляно пуешко месо трябва да се усеща влажно и твърдо на пипане. Ако смляната пуйка е хлъзгава или лепкава на пипане, тя е развалена и трябва да се изхвърли веднага, тъй като може да причини заболявания, предавани по хранителен път. Миризмата е друг най-сигурен начин да разберете дали мляната пуйка е развалена. Прясното мляно пуешко месо няма мирис, ако забележите силна миризма на сяра от пуешкото месо, просто го изхвърлете веднага.

5 изпитани съвета при приготвянето на месо (ВИДЕО)

ЗАЩО МЛЯНАТА ПУЙКА Е СИВА ОТВЪН И РОЗОВА ОТВЪТРЕ?

Излагането на въздух е една от причините мляната пуйка да изглежда сива отвън и розова отвътре. Смляната пуйка може да потъмнее или да стане сива и при замразяване, особено ако не сте изхвърлили излишния въздух преди запечатването. Друга причина може да е, че мляната пуйка всъщност се е развалила. Ето защо е важно да проверявате месото си повторно, ако имате някакви съмнения, като просто помиришете и докоснете, за да усетите текстурата. Ако то не излъчва миризма и се усеща влажно и твърдо на допир, значи е безопасно за консумация.

КАК БЕЗОПАСНО ДА БОРАВИТЕ С МЛЯНО ПУЕШКО МЕСО?

За да работите безопасно с мляна пуйка и да предотвратите хранителни отравяния и други заболявания, предавани по хранителен път:

Груби грешки при приготвянето на пилешко месо

1. ИЗБЯГВАЙТЕ КРЪСТОСАНО ЗАМЪРСЯВАНЕ

Измийте със сапун и гореща вода всички прибори, които се използват за сурова смляна пуйка, преди да ги използвате повторно за друго ястие.

2. ПОДДЪРЖАЙТЕ ВИСОКИ СТАНДАРТИ ЗА ЧИСТОТА

Почиствайте ръцете си, повърхностите и приборите, които влизат в контакт със смляна пуйка, веднага след работа с нея.

3. СЪХРАНЯВАЙТЕ ПРИ НИСКА ТЕМПЕРАТУРА

Съхранявайте смляната пуйка винаги в хладилник, тъй като тя е много нетрайна и бактериите се развиват бързо при стайна температура.

Ето как се прави хубава кайма - добавете това към нея и вижте резултата

КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕ ДА ПРЕСТОИ МЛЯНАТА ПУЙКА В ХЛАДИЛНИКА?

Суровата смляна пуйка ще остане свежа в хладилника в продължение на 2-3 дни след покупката. Просто я съхранявайте в хладилника заедно с опаковката, с която е доставена. Ако след тези дни срокът на годност на вашата смляна пуйка не е изтекъл, прехвърлете я във фризера, за да удължите срока ѝ на годност, докато сте готови да я използвате.

КОЛКО ВРЕМЕ ПРЕСТОЯВА МЛЯНОТО ПУЕШКО МЕСО ВЪВ ФРИЗЕРА?

Суровата смляна пуйка ще запази най-доброто си качество в продължение на 3-4 месеца, ако я съхранявате постоянно във фризера при температура -17°С, но ще остане безопасна за консумация за неопределено време. 

7 полезни съвета: Колко време се готви пуешко, за да стане меко и сочно

НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА РАЗМРАЗЯВАНЕ НА ЗАМРАЗЕНА ПУЙКА

Най-добрият начин за размразяване на смляна пуйка е в хладилник, където температурата остава постоянна и безопасна от развитието на бактерии.

ЗА РАЗМРАЗЯВАНЕ НА МЛЯНА ПУЙКА В ХЛАДИЛНИКА:

Поставете я в тава, за да уловите сока, който изтича по време на процеса. Поставете я в хладилника далеч от плодове и зеленчуци, за да избегнете кръстосано замърсяване. Оставете смляната пуйка да се размрази за най-много 24 часа в зависимост от температурните настройки на хладилника. След размразяването можете да оставите мляната пуйка в хладилника за 2 дни, преди да я приготвите. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес