Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите най-добре своя дом през есента така, че да блести

05 октомври 2021, 17:48 часа

Сега е най-подходящият период за есенното почистване, защото атмосферните условия все още ни го позволяват. Развихрете се из дома, сменете дрехите с гардероба си с по-дебели такива, почистете мебелите, двора и всичко, което сметнете за нужно. Ние от своя страна пък ще ви дадем някои съвети и опорни точки, с които да направите есенното почистване по-лесно и приятно:

Не забравяйте прозорците

Това, че сме ги почистили по време на пролетното почистване, не означава, че те вече не са покрити с прах. Почиствайте добре и редовно прозорците си, за да може освен всичко друго, да влиза и повече светлина в прииждащите по-мрачни дни. 

Почистете килимите

Килимите събират най-много прах и мръсотия, които натрупват във вътрешността си особено ако са с дълъг косъм. Затова е добре при смяната на сезоните да изпирате килимите основно. Добре е да се погрижите и за декоративните аксесоари като възглавниците по дивана и спалнята. Ако е възможно, изперете и дамаската на дивана. 

Обърнете матраците

Обръщайте матрака при смяната на всеки сезон например. Така ще удължите експлоатационния му период и ще намалите шанса да се получат „дупки“ по повърхността му. 

Подредете гардероба

Не можем през есента да продължим да носим късите панталони и потниците не за друго, а защото времето и температурите не го позволяват. Извадете всички дрехи, почистете добре гардероба от прах и ненужни вещи и тогава наредете дрехите за есента. След подреждането на гардероба винаги идва чувството на удовлетвореност. Опитайте се да го запазите подреден възможно най-дълго.

Проверете за паяци

При застудяване на времето паяците започват да си търсят топли убежища, каквито са и домовете ни. Преглеждайте внимателно за паяжини по ъглите и ги почиствайте старателно, за да не се разпространят из целия ви дом.

Може да почистите и посудата си

Всеки пази стари кристални чаши и сервизи, които не ползва, но пък имат сантиментална стойност. Погрижете се и за тях и ги почистете от натрупалия се прах.

Балкона не е за подценяване

Уверете се, че отводняването не е запушено и действа нормално. Почистете прахта, листата и всякаква мръсотия. Ако имате мебели, които може да се повредят през зимата – опаковайте и приберете. Погрижете се и за летните цветя, те трябва да са на топло през студения период. Трябва да поддържате чиста терасата си, защото при всяко влизане от нея към дома, вие внасяте прахоляк и мръсотия вътре. 

Грижете се добре за дома си и почиствайте редовно, за да се чувствате уютно и комфортно. Плюс това по този начин предотвратявате и редица сериозни проблеми, които могат да се появят при неподдържане на дома.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес