Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отговорите на въпроса: „Какви са вашите силни и слаби страни?“ по време на интервю за работа

01 юли 2023, 20:03 часа

Как да опишете силните си страни?

Когато споделяте личните си силни страни на интервю, разговорът все още е толкова свързан с техните нужди, колкото и с вашите способности, така че следвайте тези правила, за да гарантирате, че вашите умения ще изглеждат не само впечатляващи, но и уместни, отличителни и доказани.

1. Съсредоточете се върху силна страна, която е посочена в длъжностната характеристика.

Няма нужда да гадаете какви качества на суперзвезда търсят, всичко е черно на бяло. Потърсете атрибутите, изброени в раздела „предпочитани квалификации“ или „необходими умения“ на длъжностната характеристика.

2. Преформулирайте умението, за да направите отговора си възможно най-конкретен.

Ето няколко примера за общи силни страни с техните по-описателни двойници:

Комуникативни умения → Говорене пред публика и презентационни умения

Лидерски умения → Умения за управление на екип

Видео умения → Видео продукция и умения за редактиране

Как да блеснете на следващото си интервю за работа с помощта на този метод?

3. След като изберете силата си, практикувайте да я изразявате в четири части.

Силата

Пример от реалния живот за тази сила

Въздействие на тази сила

Колко ви харесва да използвате тази сила

Опитайте се да включите повечето или всички тези елементи в отговора си.

Как да опишете слабостите си?

Ключът към споделянето на най-големите ви слабости в интервю е да бъдете автентични, но не и да се самосаботирате. Интервюиращият може да си спомни вашата слабост и да я държи срещу вас дори подсъзнателно, така че трябва да ограничите и смекчите всички потенциално вредни впечатления.

Тези съвети могат да ви помогнат да реагирате както отговорно, така и защитно:

1. Преосмислете „слабостта“ като „предизвикателство“, дори заменете думата „слабост“ с „предизвикателство“ във вашия отговор.

Това премахва част от вредното жило на „слабостта“ и прави недостатъците да изглеждат по-поправими, защото слабостта предполага повече постоянство, отколкото предизвикателство.

2. Изберете умения, които лесно се коригират чрез обучение или ангажираност.

Работните умения като анализ на данни, презентационни умения или софтуерна експертиза обикновено могат да се научат и интервюиращите разбират това. Но предизвикателствата в поведението като нетърпение, дезорганизация или несигурност може да изглеждат като недостатъци на личността, които са по-трудни за преодоляване.

3. Избягвайте клишетата.

Стойте далеч от пресилени примери като „перфекционизъм“ и „работохолик“, както и слабости, които са само прикрити силни страни (Понякога работя твърде усилено/проучвам твърде много/обмислям твърде много идеи).

4. Изберете предизвикателство, което не е в основата на отговорностите на работата.

Докато вашите силни страни трябва да съответстват на уменията, подчертани в описанието на длъжността, вашите предизвикателства трябва да се отклоняват от тези умения. Казано по-просто, не искате да сте слаби там, където работата изисква да бъдете силни.

Лъжите, които работодателите ви казват по време на интервю за работа

5. След като изберете предизвикателство, практикувайте да го изразявате в три части.

Слабостта

Незначителни последици от слабостта

Вашето желание да се справите със слабостта

Както при вашата сила, опитайте се да включите всички тези елементи в отговора си, но този път запазете последствията кратки, прости и незначителни, за да можете да се съсредоточите повече върху преодоляването на предизвикателството, отколкото върху самото предизвикателство.

Накрая на интервюто това, което най-много искат да знаят специалистите по подбор на персонал, потенциалните колеги и ръководителите, които сте срещнали, не е най-голямата ви сила и слабост. Те искат да знаят какъв човек сте и как можете да допринесете за организацията. Какви са вашите силни и слаби страни?, Вие ли сте човекът, който може да подобри екипа и неговата работа, да бъдете честен относно способностите си и да се възползвате от възможностите за подобряване и растеж?

Докато упражнявате отговорите си за силни и слаби страни, запомнете тези влиятелни фактори, така че вашите интервюиращи в крайна сметка да ви видят не просто като сбор от вашите умения, а като човек, на когото могат да се доверят както по време на интервюто, така и след това.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес