Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да оцелееш като студент: 5 безотказни съвета

08 юни 2024, 09:12 часа

Студентството - това са онези години, в които сякаш всичко ти се случва наведнъж. Срещаш нови хора, усилено се опитваш поне този път да направиш добро впечатление и да оставиш излагащите си моменти в гимназията. Придобиваш и усъвършенстваш непознати умения - например как да готвиш, без да запалиш цялата сграда, и как да плащаш сам сметките си - когато нямаш пари. А в някои случаи даже си подреждаш стаята и всички чаши и чинии със странен аромат, които стоят на бюрото ти от месеци, отиват в кухнята. Където по принцип им е мястото, но все пак това са подробности, не обичаме да издребняваме. Колкото и забавно да звучи, студентството всъщност си е сериозна работа и затова сме ти подготвили 5 безотказни съвета как да оцелееш в университета. Ето ги и тях:

Първо и най-важно: Отлагай всичко

Не си истински студент, ако най-честата ти реплика не е „Има време“. Например просрочената сметка за ток, за която си закъснял с месеци, и чието плащане още отлагаш. Всъщност за какво са ти лампи, когато смартфоните имат фенерчета? А и онази свещ, подарена от баба ти за рождения ден преди 5 години върши чудесна работа. Че даже и топли. В квартирата ти отдавна цари абсолютен хаос, заради разпилените неща по пода, но се успокояваш с това, че “целият живот е пред теб”, както непрекъснато ти казваха. Отлично знаеш какво имаха предвид и си наясно, че това няма общо с хигиената, но си го интерпретираш като универсално извинение за всичко. Мръсно е - “не бързаш за никъде”. Имаш да учиш - "най-доброто предстои". Няма нищо в хладилника - "и утре е ден".

С лекциите е същото - постоянно обещаваш, че от понеделник ставаш сериозен и ще присъстваш на всеки урок. Сам не си вярваш, но важното е да се самозалъгваш достатъчно добре, че да ти е спокойно. В редките моменти, когато все пак решиш да провериш кога са изпитите, си повтаряш, че датите са много далеч и имаш достатъчно време да научиш целия материал. Кога са? Вдругиден. Има време. Всичко е пред теб.

 

Не прави нищо за груповите проекти

Да бъдем честни, отборните задания са време за пълен релакс: оценката е обща - усилията не. Тайната се крие в това да има поне един в групата, който разбира какво се случва. Оглеждай се внимателно кой е и му се качи на главата. Остави на него да се справя с всички проучвания, тези и презентации. Често прави комплименти колко добре се справя. Така ще го спечелиш и ще се скатаваш още по-лесно. А за да не си толкова подозрителен, ходи на срещите на отбора и изглеждай заинтересован, замислен и общителен. От време на време слушай за какво говорят и си избери някого, с когото да се съгласяваш. Така ще даваш вид, че си наясно с проекта и задълбочено мислиш върху проблема. Когато другите решат да те питат докъде си стигнал, казвай, че почти си готов. На 90 %. Увъртай до последно и измисляй всевъзможни оправдания. Разболей се. Накрая останалите сами ще бъдат принудени да направят и твоята част.

 

Отскачай до университета, пази реноме

Университетът е точното място да се събереш с приятели. Освен с тези от груповия ти проект - за тях се разбрахме. Те вече не търсят твоята компания, след като ги остави да се оправят сами с целия материал. Избягват те, някои са направо респектирани от нивото ти на безотговорност. Един ще пише курсова работа за него. Но пък има хора, които все още не знаят колко мързелив можеш да бъдеш и те смятат за страхотен човек. И тримата.

Базата на университета е идеална, има достатъчно пейки, евтино кафе и сандвичи. Можеш да научиш последните новини, свързани с преподавателите, кой с кого е станал близък и кои са новите развалени отношения. Полето от клюки е неизчерпаемо, ти задължително трябва да си информиран. Има ли изобщо нещо по-интересно от чуждите животи? В някой дъждовен ден, можеш и да влезеш в лекция, за да видиш как изглеждат колегите ти в работна среда. Малко са странни.

 

Закъснявай, направи впечатление

Запомни - няма смисъл да влизаш в лекциите, ако не закъсняваш. Особено, ако обичаш да си център на внимание. В момента, в който влезеш половин час по-късно, ти автоматично се превръщаш в звездата на залата. След като си поздравил колегите си един по един (40 на брой), и изобщо не си обърнал внимание на неодобрителния поглед на преподавателя (отне ти 6 минути), трябва да седнеш на най-задното място. И разбира се вдигай колкото се може повече шум. Когато вече си се настанил удобно, започни да търсиш от приятелите си химикал и лист за писане. Трябват ти - да си рисуваш нещо, докато тече урокът. Друг непоискан съвет - ако искаш да станеш любимец на преподавателите, не предавай нито един проект навреме. Закъсненията ти обаче за забранени за партитата. Но ти отдавна го знаеш; винаги пристигаш пръв на вратата, с големи дози ентусиазъм и дилема какви ли подвизи да направиш този път.

 

Всеки ден е подходящ за парти

Както споменахме по-горе, сме наясно, че си заклет фен на купоните. И дори да не са организирани, ти можеш да превърнеш обикновено излизане в най-хитовото парти. Няма ден, в който да не си в настроение за музика и танци, те просто са ти в кръвта. Въздишките на приятелите ти означават, че точно ти си душата на компанията, макар не винаги да са одобрителни. А песните, които пускаш със сигурност са харесвани - всички са приятно изненадани от факта колко добър диджей си, особено на фона на това, че не могат да се доберат до колоните от теб.

Когато дойде време за настолни игри, е много важно да си в отбор с най-добрите. Малко като в груповите проекти: славата е обща, провалът - чужд. Все пак за какво изобщо си участвал, ако не спечелиш? В случай че загубите, обвинявай групата си, а ако ти сгрешиш - обвинявай късмета. След като не можеш да преброиш коктейлите, които си изпил и настроението ти е приповдигнато, трябва задължително да публикуваш снимка в социалните мрежи. За да покажеш “как се прави”. Материал за скрийншот и скоростно разпространение. Кое щеше да остане в гимназиалните години? Ако случайно се сетиш, че е станало късно и утре трябва да ставаш рано, изобщо не се притеснявай. Сипи си още едно питие и продължавай да показваш великите си танцувални умения. Така се прави вайръл в Tik Tok.

 

Автор: Евелина Георгиева

Евелина Георгиева
Евелина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес