Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да оцелеем в ненормалната жега

01 юли 2022, 08:15 часа

Прегряването на тялото при горещо време е сериозен рисков фактор, така че трябва да се избягват ситуации, които провокират появата му. Експерти съветват как да се държим в необичайната жега, за да избегнем негативни последици.

При такова време е важно да се избягва физическата активност. Препоръчително е да носите шапка и свободни дрехи, направени от тънки естествени материи.

Важно е да спазвате режим на прием на течности: пийте чиста вода често и на малки порции. Плодовите напитки, айрянът и горещият чай са много добри за утоляване на жаждата. Препоръчително е да се избягват алкохолните напитки, както и преяждането.

В затворени помещения е необходимо да има добра циркулация на въздуха, като се използват вентилатор и климатик, както и отваряне на прозорци. Температура от +20...22°C е оптимална в апартамента.

Ако се почувствате зле, заради прегряване, трябва да отидете на сянка или да напуснете задушното помещение, да пиете хладна вода, да наплискате лицето си с вода или да се измиете, да навлажнете кърпа и да направите компрес за главата. Ако има как, вземете си хладен душ.

Ако усетите симптоми на топлинен удар - силна слабост, силно изпотяване, висока температура, трябва бързо да се обадите за линейка.

Топлината е фактор, който увеличава натоварването на тялото, така че при висока температура на въздуха се препоръчва промяна на менюто. Диетолозите препоръчват леки „енергийни носители“ през лятото и леки ястия и напитки, които е за предпочитане да се консумират в горещо време.

1. Пийте много вода

По време на горещините е важно да пиете много вода, дори и да не изпитвате жажда. Също така, най-добре е да се избягват алкохолни, сладки и топли напитки (включително чай и кафе), тъй като те могат да засилят дехидратацията. Препоръчително е да вземете със себе си бутилка вода, ако излизате, запасете се със студена вода от хладилника и лед от фризера.

2. Охладете тялото си

За безопасно охлаждане на тялото по време на гореща вълна, експертите препоръчват да пиете студени напитки и да ядете студени храни, като салати или плодове, пише NSW Health. Можете да поставите мокри кърпи на ръцете или шията си и да потопите краката си в хладка вода. Можете също да вземете хладен душ.

В горещото време е по-добре да носите леки и широки дрехи от естествени влакна като памук, не забравяйте слънцезащитен крем и шапка, когато излизате. Горещото време обикновено достига пик между 11:00 и 17:00 часа, така че е най-добре да останете вкъщи през това време.

3.  Охладете дома си

За да запазите дома си по-хладен, по-добре е да затворите прозорците, да пуснете завесите и щорите. Препоръчва се прозорците да се отварят през нощта, за да проникне хладен въздух. За да не се повишава температурата на въздуха в апартамента, печката и фурната трябва да се използват възможно най-малко.

Експертите споделят как да се разхладите в жегата без вреда за здравето. Необходимо е да се охладите, като постепенно понижавате температурата и позволявате на тялото да се адаптира.

Още:

Последни новини на всякакви теми

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес