Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да обжалваме фиш за превишена скорост

05 февруари 2022, 13:00 часа

Колко пъти сте се чудили как да обжалвате глоба? Без съмнение е обременително да получите уведомление и да откриете, че сте глобени за нарушаване на Закона за движение по пътищата, като например превишена скорост. Има хора, които просто се отказват и приемат това, което се потвърждава например от мобилен радар.

Някои решават да обжалват, за да се отърват от последствията. Ако искате да сте част от тази последна група, ще ви обясним какви стъпки да предприемете в такива случаи. Възможно е благодарение на това да спестите някой лев и дори да нямате приспаднати точки от шофьорската си книжка.

Как мога да обжалвам пътна глоба?

На въпроса "Как да обжалвам глобата?", трябва не само да вземете предвид начина, по който се управлява процесът, но също така трябва да сте наясно със Закона за движение по пътищата. Освен това познаването на правилата за движение е от съществено значение. 

Искаме да ви помогнем и затова ще ви кажем как да постъпите в такива случаи.

Логично е, че ако сте получили уведомление, това е защото са ви наложили санкция. Следователно ще трябва да платите и да понесете последствията от действията си. Има обаче няколко причини, поради които глобата може да бъде обжалвана, просто трябва да знаете как. Една от тях е, ако има грешка в данните. Това означава, че глобата съдържа невярна информация, като регистрационния номер на автомобила или името и фамилията на извършителя. При тези обстоятелства повечето искове се приемат. Също така, когато се изискват конкретни доказателства за нарушението, компетентните органи не са в състояние да ги представят.

Като цяло можем да кажем, че обжалването на такова нещо не е трудно. Всичко, което трябва да направите е да напишете формат с обяснения, които доказват, че сте несправедливо глобен.

Къде да обжалвам санкциите

Ако глобата е наложена от местен полицай, тя може да бъде: обжалвана пред Общинския съвет на града, където е наложена. Това е толкова просто, колкото да отидете в кметството и да поискате обяснение по случая. 

След като попълните съответния документ, ще трябва да го регистрирате, по-специално в деловодството на съответното кметство. Длъжностните лица ще отговарят за подаването на иска до местната полиция. Те ще трябва да вземат окончателното решение. 

При налагане на глоба от Главна дирекция е необходимо да се подаде иск за неустойка. В този случай трябва да направите изявление за обвиненията към вас или защита на правен език, ако е възможно. Накратко, това е ресурс, с който дадена резолюция може да бъде частично или напълно отменена. 

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес