Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ядем ядки, за да извлечем максимума от тях

06 април 2023, 08:20 часа

Кашу, бадеми, орехи са универсална закуска за тези, които се опитват да се придържат към здравословна диета, както и вкусна и питателна добавка към ястия. Ядките съдържат „правилните“ мазнини, те помагат да се наситим и да задоволим глада между храненията. Въпреки че, както всеки, дори и най-полезният продукт, с тях не трябва да се злоупотребяват.

За да се извлекат максимално полезни вещества от ядките, трябва да се активират преди консумация. Защо е необходимо това и как да го направите правилно?

Защо трябва да активирате ядки?

Ядките са богат източник на растителни протеини и здравословни мазнини. Но ако ги изядете веднага от опаковката, в сух вид, няма да има голяма полза от това.

Факт е, че всички ядки съдържат фитинова киселина. Попадайки в стомашно-чревния тракт, това вещество предотвратява усвояването на редица полезни микроелементи: желязо, магнезий, калций, цинк. Като цяло, те се усвояват с 30-40% по-лошо. Поради това впоследствие може да се развие дефицит на отделни елементи.

Как да активирате правилно ядките?

Има три начина за неутрализиране на фитиновата киселина и „пускане“ на полезните свойства на ядките.

Температурна обработка. За да се унищожи киселината, е необходимо да се загрее ядката, например, за да се изпържи. Но тъй като съдържа много масла, този метод не е много полезен.

Ферментация. Тази опция е по-малко вредна от предишната, но е доста трудна за изпълнение - това ще изисква специално решение.

Накисване. Този метод е най-лесният и според специалиста най-ефективният. Всичко, от което се нуждаете, е чиста вода и самите ядки. Необходимо е да ги напълните и да оставите за 5-6 часа или например за една нощ, след което да изплакнете обилно. През това време молекулите на фитиновата киселина се разрушават и ядките се активират.

Диетолозите препоръчват да се накисват не само ядките, но и всички култури, които са покълнали. Те включват също бобови и зърнени култури - елда, ориз, боб и др. Важно е обаче да запомните, че след активиране продуктите трябва да се съхраняват в хладилник, в противен случай те бързо ще се влошат.

Факт е, че ядките съдържат вещества, които подобряват работата на мозъка, нервната система и имат положителен ефект върху състоянието на косата и ноктите.

Освен това те ще ви помогнат да изчистите много токсини и шлаки. Но в определено време те са доста висококалорични. Поради тази причина не трябва да ядете повече от 20 грама на ден.

Експертите съветват да се ядат ядки за лека закуска, дават много енергия за дълго време. Можете да ядете ядки всеки път в минимално количество.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес