Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

26 април 2024, 09:27 часа

Великият пост е най-дългият и много труден: вярващите сериозно намаляват разнообразието на храната си за повече от месец и половина, отказвайки се от месото, млечните продукти, сладкишите, да не говорим за алкохола. Риба се разрешава само на Цветница и Благовещение. Менюто се формира от зеленчуци, плодове, каши, ядки, гъби, растително масло (а някои хора отказват да го ядат в определени дни) и хляб без мая.

Тези, които се придържат към най-строгата версия на поста, за няколко дни изключват от менюто си термично обработените храни и масла, ядат плодове, зеленчуци, ядки.

Ефектът от такъв аскетизъм е приблизително същият като този от лечебното гладуване: организмът на гладуващия се пречиства от токсини, шлаки, подмладява се. Подобрява се състоянието на кръвта, нормализира се нивото на здравословния холестерол, органите започват да работят като по часовник... Но има и недостатъци.

Какви са опасностите?

Гладуването е и сериозен стрес за организма, особено за храносмилателния тракт. Храносмилателната система усвоява предимно въглехидрати, фибри и масла, обемът на приеманата храна е малък и стомахът може да намали обема си за известно време.

По време на гладуване ензимната система се пренастройва напълно: отказът от месо, риба, мляко води до това, че ензимите, които разграждат мазнините, почти престават да се произвеждат.

Но това не е всичко: в организма липсват мастноразтворими витамини, минерали, нарушава се водно-солевият баланс, влошава се чревната микрофлора и се променя психоемоционалното състояние: човек може да стане по-раздразнителен.

Колкото по-дълго гладува човек, толкова по-трудно е организмът му да се реорганизира и да свикне отново с „нормалното“ хранене, ето защо е необходимо да се излезе от гладуването постепенно, без да се нахвърляме на всякакви „забранени храни“. В противен случай рискът от нарушаване на храносмилателната система ще бъде доста висок.

Пости 2024 - кога се падат и какво трябва да знаете за тях

Как да излезем от гладуването правилно?

Кандидатът на медицинските науки Ирина Юзюп обяснява: „Не е нужно да се прави нещо, за да се изчистим от гладуването:

„В идеалния случай трябва да се прекарат две седмици (за излизането от гладуване - бел. ред.). В началото трябва да отдадете предпочитание на храната, която е била част от ежедневното ви меню по време на поста, като ежедневно я допълвате с животински продукти. Най-добре е да въвеждате отделните категории храни в диетата си една по една. Някои ензими са необходими за храносмилането на месото, а други - за храносмилането на млечните продукти.

Препоръки за края на Великия пост

1. Преди всяко хранене изпийте чаша чиста вода: това ще ускори метаболизма ви и ще подобри храносмилането. Нормата за течност на ден - 30-50 мл вода на 1 кг тегло. Ще подпомогнат храносмилането на този етап билков чай, компот, минерална вода без газове.

2. Дъвчете добре храната си. Колкото по-добре нарязана е храната, постъпваща в стомаха, толкова по-лесно се усвоява, а това е изключително важно, ако искате да излезете от поста правилно и да не навредите на здравето си.

3. Не яжте съмнителни храни наведнъж - постепенно въвеждайте нови храни в диетата си, като започнете с тези, които никога не са ви причинявали храносмилателни проблеми.

4. Не смесвайте няколко вида животински протеини, като например месо, извара и яйца.

5. На Великден изяжте едно яйце, парче кулич и се ограничете до ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко).

6. След Великден включете в диетата си леки супи със зеленчуков бульон, нетлъста риба, задушени рибни котлети (ориз или задушени зеленчуци са идеална гарнитура).

7. Постепенно добавете месо: първо варено или печено пилешко (суфлета, запеканки, кюфтета), а след това вече говеждо и свинско. След една седмица можете да печете месо на скара.

8. На 4-5-ия ден въведете извара със средна масленост (3-5%).

9. Ако вече сте имали негативен опит с прекъсването на поста, трябва да помислите за ензимни препарати на капсули, които ще помогнат на стомашно-чревния тракт да се адаптира по-бързо и да свикне отново със стандартното си меню.

Пости 2024 - всичко, което трябва да знаем за тях

10. Ежедневните разходки на чист въздух ще ускорят процеса на възстановяване на функциите на ГИТ: отделяйте за тази цел поне половин час сутрин или преди лягане - това е полезно за организма ви и ще се почувствате по-добре психически, особено след като времето се подобрява, наоколо има дългоочакваната зеленина и постепенно навлизаме в лятото.

Ирина Юзуп споделя примерно великденско меню, което определено няма да нанесе удар по стомашно-чревния ви тракт и ще ви позволи да изкарате Великия пост без вреда за здравето:

„Можете да изядете малко парче кулич, белтък от едно яйце и половин жълтък. На празничната трапеза трябва да се поставят салати със зеле, цвекло, моркови, кисело зеле, зеленолистни зеленчуци. Мазното месо трябва да се замени със заешко, пилешко, пуешко, говеждо, задушено или приготвено на пара. Като гарнитура е по-добре да изберете варени зеленчуци. За подобряване на храносмилателния процес ще помогнат подправките, магданозът, копърът“.

Както виждате, принципът на умереността и постепенното въвеждане на продукти работи винаги и във всичко: избягвайте крайностите и всичко ще бъде наред.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес