Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберете правилния шампоан за мазна коса?

06 юни 2022, 07:55 часа

Защо косата се омазнява? Неприятният мазен блясък се дължи на прекомерното производство на себум. Ако още на следващия ден след измиване забелязвате този проблем, имате нужда от специална козметична грижа.

Въпреки неприятните характеристики на мазния тип коса, експертите са оптимистично настроени. Себумът е отличен емолиент и допълнителен хидрофобен защитен слой, който задържа влагата в скалпа и косъма. С правилна грижа ще се справите с честото омазняване и решението е правилният шампоан.

Първи стъпки в грижата за мазна коса

Не се препоръчва да миете мазната коса всеки ден. Това трябва да се прави на всеки три дни. Не сресвайте често кичурите, тъй като себумът започва се разпределя по цялата повърхност на косата, което само влошава ситуацията. Един път седмично почиствайте добре гребена за коса от натрупаните примеси.

Кой е най-добрият шампоан за мазна коса?

За да има добър ефектът един шампоана за мазна коса, трябва да изберете такъв, който съдържа много билки, като коприва, лайка, хвойна. Тези растителни екстракти имат добър почистващ ефект и нормализират работата на мастните жлези. Същият ефект имат и шампоаните, съдържащи масло от чаено дърво. Шампоаните за мазна коса трябва да съдържат мека почистваща основа, която е обозначена като активно вещество на опаковката.

Добрият шампоан за мазна коса трябва ефективно да почиства косата и скалпа, да намалява активността на мастните жлези и да придава блясък.

Обърнете внимание на текстурата, тя трябва да бъде прозрачна или полупрозрачна.

Съставки в шампоаните, които да избягваме при мазна коса

Шампоаните масово са базирани на натриев лаурет сулфат (Sodium Laureth Sulfate). Ако скалпът и косата се в добро състояние, това е добър избор. Но съставки като натриев лаурил сулфат (Sodium Lauril Sulfate)  и амониев лаурил сулфат (Ammonium Lauril Sulfate) трябва стриктно да се избягват. Те са твърде агресивни и не са подходящи за кичурите.

Съставки, регулиращи себума

Ако косата ви е мазна, не се колебайте и изберете шампоан с екстракт от коприва. Екстрактите от хвощ, бреза, градински чай, подбел, дъбова кора, хамамелис и водорасли също имат успокояващо действие върху скалпа и намаляват омазняването.

Етеричните масла от лимон, бергамот, кедър, лайка, бор, кипарис, чаено дърво и лавандула също също са препоръчителни в борбата с мазната коса. Регулират дейността на мастните жлези и имат лек противовъзпалителен ефект.

За мазната коса е изключително важно да запази влажността на скалпа. Това до голяма степен може да се поддържа от меката измиваща основа в шампоана. В същото време старайте се в състава на козметичния продукт да присъстват и глицерин, хитозан, лецитин, пантенол (провитамин В5) и др.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес