Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем подходящи еластични чорапи при разширени вени?

04 август 2024, 10:00 часа

Обикновено чорапите за разширени вени се носят, за да се подобри притокът на кръв в краката. Това помага да се намалят болката и подуването, да се понижи рискът от дълбока венозна тромбоза и други съдови заболявания. В аптеките можете да намерите продукти с различни размери, различаващи се по здравина. Как да изберете подходящия чифт за себе си?

Защо се нуждаете от компресивни чорапи при разширени вени?

Плътно прилепналите, еластични чорапи нежно компресират тъканите на краката. Около глезените натискът е по-силен, а в прасците - по-слаб.

Разширени вени - какви видове лечение има?

Компресионните чорапи се предписват от лекар в следните случаи:

- тромбоза;

- захарен диабет;

- следоперативно състояние;

- парализа на краката;

- работа в изправено положение;

- бременност;

- професионални спортове.

Тези състояния са близки до варикозните вени или ги съпътстват.

Натискът на еластичните влакна помага на кръвоносните съдове да работят по-ефективно. Стените на артериите, които доставят богата на кислород кръв до мускулите, се поддържат от чорапите. Това позволява на кръвта да тече свободно. Кръвта в артериите се движи без усилие, така че не образува съсиреци - тромби.

Основната опасност от разширени вени е откъсването на съсирек. Движейки се с кръвния поток, съсирекът може да заседне в белия дроб, което води до смърт. Компресивните чорапи и чорапогащи намаляват риска от образуване на тромби. Еластичната материя предотвратява мускулната умора и болезнените възли във вените. Чорапите предпазват и от замайване при изправяне.

Как да изберем чорапи за компресия при разширени вени?

За различните области на вените са разработени различни варианти на продукти. Повечето модели са чорапи точно под коленете, но има и чорапи до бедрото и дори чорапогащи. Степента на натиск, измервана в мм живачен стълб, също се различава. Колкото по-ниско е числото, посочено на опаковката, толкова по-лека е степента на компресия.

Кои хора са предразположени към разширени вени и как се лекуват?

Слабият натиск е подходящ за комфорт на краката по време на стоене. Ако е диагностицирана варикоза, трябва да изберете големи номера, с висока степен на компресия. Чорапите трябва да прилягат плътно, но не болезнено стегнати.

Тромбоемболичните чорапи са предназначени за следоперативния период, когато се налага да лежите в леглото. Ако пациентът може да стои и да се движи, по-добре е да изберете чорапи за компресия с висока степен на натиск. Според медицинските показания лекарят сам измерва краката на пациента и предписва правилния размер и степен на компресия.

Антиварикозните чорапи и чорапогащи се носят през по-голямата част от деня, включително и през нощта. Отгоре могат да се носят всякакви обувки с удобни подметки и обикновени чорапи. Компресивните облекла се свалят за вземане на душ или къпане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес