Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да гарантираме, че резултатите от лечение с брекети остава за цял живот

04 септември 2024, 07:00 часа

Лечението с брекети и поставянето на фасети са скъпи и отнемащи време процедури. И след като си получил това, което искаш - красива усмивка, искаш да я запазиш за цял живот.

Въпреки това, доста често пациентите се сблъскват с различни проблеми след отстраняване на скоби или монтиране на фасети.

Ето как да гарантирате, че резултатите от ортодонтското и естетично лечение остават за цял живот.

Още: 6 храни, които вредят на зъбите ви

Заболяване на темпоромандибуларната става

Ако премахнем грешките при лечението в протокола за поставяне на скоби или фиксиране на фасети, в по-голямата част от тези проблеми възникват заради заболявания на темпоромандибуларната става. За съжаление, както показва практиката, тези заболявания се срещат при по-голямата част от пациентите.

Обикновено пациентът вече има проблеми в ставата преди поставянето на фасети или скоби, те просто не го притесняват. Пациентът е в т. нар. „студен” период, когато няма остра болка.

Стоматологичното лечение обаче променя позицията на челюстта, като променя съотношението и геометрията на зъбите, което води до обостряне на вече съществуващ хроничен процес в самата става. Това важи особено за брекетите, тъй като всяко ортодонтско лечение променя глобално оклузалната схема на пациента: променя захапката, която е тясно свързана със състоянието и позицията на ставата.

Още: Колко време трае избелването на зъбите?

Ето защо, преди да сложите скоби, в допълнение към стандартните изследвания, е необходимо да се проведе MRI (скенер, ядрено-магнитен резонанс) на темпорамандибуларната става, за да се оцени състоянието на костните структури, хрущяла, връзки и позицията на ставния диск. И ако всичко е наред със ставата, можете да започнете ортодонтско или естетично лечение.

Необходимо е да се регистрират резултатите от лечението

Мускулната памет е най-дълга. И ако резултатът не се стабилизира, тогава има голяма вероятност зъбите да се опитат да се върнат в предишното си положение. За да се предотврати рецидив и да се консолидират резултатите от лечението за цял живот, ортодонтите съветват използването на фиксатор, както и ретенционни предпазители за уста.

Фиксаторът е тънка метална лента, която се прикрепя към вътрешната страна на вашите зъби и се използва за стабилизиране на 6-те предни зъба. Ретейнерът е напълно невидим и не създава дискомфорт или затруднения при поддържане на хигиена.

Още: Брекети: сигурен път към прави зъби и красива усмивка!

Вторият инструмент, който ортодонтите препоръчват да използвате, са ретенционните предпазители. Те покриват напълно зъбите ви и трябва да се носят само през нощта.

Протекторите за уста осигуряват пълна фиксация на зъбите, което предотвратява връщането на неправилната захапка. Благодарение на тези инструменти пациентът ще може да консолидира успешния резултат от лечението и да не се страхува, че зъбите отново ще заемат неправилна позиция.

Освен това, след ортодонтско или естетично лечение е необходимо да се посещава редовно ортодонт: на всеки три месеца през първата година след лечението, а след това два пъти годишно.

И не забравяйте за хигиената на устната кухина и следете здравето си като цяло: избягвайте постоянен стрес, хипотермия и преумора, наблюдавайте качеството на съня и храненето. Всичко това се отразява и на здравето и красотата на вашата усмивка.

Още: 4 съвета ще направят носенето на брекети по-поносимо

Източник: "Тутнюз"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес