Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да чистите ушите си правилно

14 януари 2021, 10:04 часа

За разлика от лицето, ръцете и косата, почистването на ушите често бива пренебрегвано. Когато се сетите, вероятно посягате към клечка с памучен връх. Груба грешка! Въпреки че тези клечки са перфектни за почистване на размазана очна линия и спирала, що се отнася до предназначението им – не вършат никаква работа, а дори могат и да навредят.

Вярвате или не, според редица УНГ специалисти, повечето хора нямат абсолютно никаква причина да почистват вътрешността на ушите. Ушната кал или „церумен” по медицински естествено почиства ушния канал и обикновено си проправя път навън, без да се налага да правите нищо. Всъщност, опитът ви да се почисти физически вътрешността на ушния канал може да доведе до проблеми, като инфекция или загуба на слуха. Що се отнася до „екстериора” на ухото, тази част може да се почисти с мокър памучен тампон или кърпа.

НИКОГА НЕ СЪХРАНЯВАЙТЕ ЛЕКАРСТВА В ШКАФА В БАНЯТА

Защо обаче са вредни клечките за уши?

Когато памучето навлезе в ушния канал, то често избутва мръсотията навътре, което влошава проблема. Ако пък отиде твърде далеч, може да увреди тъпанчето и малките слухови кости в средното ухо, което да доведе до загуба на слуха.

Как да почистваме правилно при нужда?

Няколко капки пероксид могат безопасно да премахнат натрупването на мръсотия от ушите ви, но разтворът за почистване на ушна кал, който съдържа минерално масло и карбамиден пероксид, е предпочитан от повечето специалисти. Разбира се, не трябва да използвате тези капки редовно. Понякога се налага курс от 5 дни капки, за да омекне мръсотията, но не повече от два пъти годишно.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес