Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да се отървете от хематом под окото - 5 ефективни начина

31 юли 2024, 18:20 часа

В резултат на случаен удар под окото може да се появи синина. Това тъмно петно е трудно да се скрие с фон дьо тен, а и не много хора искат да излизат в този вид. Съществуват няколко доста ефективни метода как бързо да се отървете от хематома.

Непосредствено след удара е важно да не пропускате ценно време. Незабавно приложете какъвто и да е студен предмет към нараненото място. Това може да бъде кубче лед, метален предмет или какъвто и да е продукт от хладилника. Студът ще помогне за свиване на кръвоносните съдове и хематомът няма да е толкова обширен.

Едно от най-старите и доста ефективни средства за лечение на натъртвания е йодът. Нанесете лека мрежа за една нощ. На сутринта от него няма да има и следа. Йодът има отличен противовъзпалителен ефект върху кожата.

Защо сълзят очите - какви може да са причините

В съвременните аптеки има широка гама от лекарства, насочени към лечение на синини. Ще можете да изберете подходящ мехлем, паста или гел. Те ще помогнат за премахване на последиците от травмата, както и за облекчаване на болката.

За едно от най-ефективните средства в борбата с хематомите се смята бадягата. На базата на тази сладководна гъба се приготвят гелове и пудри. Достатъчно е да нанесете малко количество върху зоната под окото и след като изсъхне, да измиете обилно с вода. След няколко такива процедури от синината няма да остане и следа.

Как да се отървете от хематом с народни методи?

Можете да се отървете от хематом с прости средства. Сред най-ефективните рецепти могат да се откроят:

1. Чаени лосиони. Запарете силен черен чай, охладете го, потопете памучен тампон в получената запарка и го нанесете върху хематома. Оставете така за няколко минути.

2. Компрес с водка. Разредете една супена лъжица водка със същото количество вода. Навлажнете памучен тампон или парче марля и го приложете към синината. Затворете окото си, за да предотвратите проникването на алкохола вътре. След няколко минути компресът може да се махне.

Защо имате сълзене само на едното око?

3. Маска с мед. Смесете жълтъка на едно яйце с една супена лъжица мед. Въведете в сместа няколко капки растително масло. Нанесете средството върху хематома. Такава маска може да се остави да действа през цялата нощ.

4. Картофена маска. Настържете един пресен картоф на ренде. Увийте получената пулпа в чиста марля и нанесете върху синината.

5. Маска от лук. Смелете малка глава лук с помощта на блендер. В получената каша въведете малко готварска сол. Увийте средството в марлена салфетка и нанесете върху синината за няколко минути.

Използвайки такива прости и достъпни методи за борба с хематома, можете бързо да се отървете от тъмното петно под окото и спокойно да излезете.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес