Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафето може да повиши концентрацията, но какво се случва с креативността?

23 февруари 2023, 17:00 часа

Кафето е една от любимите напитки на мнозина. Тя дава старт на деня и енергия, за да се събудим по-бързо. Но може ли да повиши концентрацията?

Според експерти – да, кафето може да подобри концентрацията, но вероятно не повишава креативността. Вашата сутрешна чаша кафе може да увеличи способността ви да се фокусирате и да решавате проблеми, но вероятно няма значително влияние върху креативността.

Лекар: Хората, които пият кафето в тази част от деня, са с по-висок риск от диабет

В изследването са участвали 80 души, на които е дадено или хапче кофеин от 200 милиграма, което е еквивалентно на една чаша силно кафе, или плацебо. Изследвани са способностите за разрешаване на проблеми и генериране на идеи, памет, настроение. Резултатите са установили, че кофеинът повлиява на конвергентното мислене, но не и дивергентното мислене.

Кристин Къркпатрик, експерт, казва, че не е изненадана от констатациите на проучването. Предишни проучвания също не са открили връзка с креативността, защото е нещо лично и кафето няма как да повлияе.

Но резултатите за Анди Де Сантис, диетолог и специалист по отслабване, са изненадващи. Според него кофеинът може да предложи повишено внимание и фокус, но доказателствата в подкрепа на това, че ще ви направи по-добри във вземане на трудни решения, са много по-малко.

Сложете дафинов лист в кафето и вижте какво ще се случи

Защо трябва да бъдете внимателни с кофеина?

Еспертът Де Сантис казва: „Има нещо, известно като закон на Йеркс-Додсън, което по същество казва, че съществува връзка между стимулация и представяне.“

Кофеинът предлага стимулация, която може да подобри работата при умора. Но това работи до определен момент. След определена критична точка, свръхстимулацията, твърде голямата консумация на кофеин, намалява ефективността, като затруднява фокусирането.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес