Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жените могат да тренират по-малко, а да са по-здрави от мъжете, според проучване

20 февруари 2024, 14:23 часа

Жените се сдобиват повече ползи за сърдечно-съдовата система и намаляват риска от смъртност с 15 процента за по-малко от два часа и половина седмични упражнения, докато на мъжете са необходими пет часа, за да получат същите ползи, показва проучване, цитирано от Euronews.

Изследователите са анализирали данни от повече от 412 000 възрастни в САЩ в продължение на 20 години, които са предоставили информация относно физическата си активност през свободното време. Изследователите установяват, че мъжете имат най-голяма полза от физическата активност, като например бързо ходене или каране на колело, в продължение на пет часа седмично. Междувременно жените постигат същата степен на ползи за здравето от упражнения в продължение на малко под два часа и половина. За вдигане на тежести или основни упражнения мъжете увеличават максимално ползите си, като правят три сесии на седмица, докато жените постигат сравними ползи само с една сесия. Проучването е публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология

Снимка: iStock

Още: Кои са най-добрите закуски преди тренировка за постигане на резултати

Ползите от тренировката

„За всички възрастни, занимаващи се с някаква редовна физическа активност, в сравнение с липсата на активност, рискът от смъртност е очаквано по-нисък“, казва Сюзън Ченг, професор по кардиология в Smidt Heart Institute и автор на изследването. „Интересно обаче е, че рискът от смъртност е намален с 24 процента при жените и 15 процента при мъжете“, добавя тя.

Упражненията се считат за „чудодейно хапче“ благодарение на цялостните ползи, които идват с тях, като намаляват рисковете от коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2 и рак, според Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Препоръчителна физическа дейност

Още: Как почистването на дома да се превърне в пълноценна тренировка?

Препоръката за възрастни между 18 и 64 години е да извършват или 150 минути активност с умерена интензивност седмично, или 75 минути активност с висока интензивност. Но има и разлика между половете между мъжете и жените, що се отнася до честотата на упражненията. Около 45 процента от мъжете правят упражнения или спортуват поне веднъж седмично, в сравнение с 37 процента от жените в Европейския съюз.

Кристин Албърт, професор по кардиология в Smidt Heart Institute, казва „Надявам се, че това изследване ще мотивира жените, които в момента не са ангажирани с редовна физическа активност, да разберат, че са в състояние да печелят огромна полза за всяко увеличение на редовните упражнения, които могат да инвестират в дългосрочното си здраве”.

*Проучването може да прочетете: тук

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес