Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жената чудо вече не е посланик на ООН

13 декември 2016, 15:05 часа

Световната политика остана с една жена по-малко, след като Жената чудо вече няма да е почетен посланик на ООН – по-малко от два месеца, след като получи назначението. Това предаде БГНЕС.

Плановете на световната организация бяха да използват комиксовата героиня за кампании за равенство между половете, насочени към жените и момичетата през 2017 г., съобщават от издателството на комиксите за супергероинята. За съжаление в понеделник от ООН съобщиха, че работата на Жената чудо приключва тази седмица, пише The Guardian.

Причината е недоволството на някои критици, според които решението за избор на почетен посланик изпраща грешно послание.

Досега близо 45 000 души подписаха онлайн петиция с искане генералният секретар на ООН да преосмисли решението за назначаването й.

„Макар и създателите да са имали намерението Жената чудо да представлява силна и независима жена войн феминистко послание, то реалността е, че сегашното представяне на образа е на бяла жена с големи гърди и невъзможни пропорции, оскъдно облечена в бляскав, разголващ тялото костюм“, се казва в петицията.

Жената чудо за първи път се появява в комикси на компанията DC Comics през 1941 година. В тях тя се бори срещу злодеи, спасява жертви и разобличава зли планове.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес