Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извън Рила и Пирин - кой е най-високият връх

06 юни 2024, 11:33 часа

Всички знаем, че най-високият планински връх в България е Мусала (2925 м) в Рила, следван от връх Вихрен (2914 м) в Пирин. Но знаете ли, че над първите 80 най-високи планински върхове се намират в тези две планини - Рила и Пирин.

Ето и класация на 10-те най-високите планини в България:

1. Рила
2. Пирин
3. Стара планина
4. Витоша
5. Осоговска планина
6. Славянка
7. Родопи
8. Беласица
9. Влахина
10. Малешевска планина

10-те най-високи върхове в света

Кой е най-високият връх извън Рила и Пирин?

Третата най-висока планина в България е Стара планина със своя първенец връх Ботев - 2376 м.
Връх Ботев е разположен в Калоферския дял на Средна Стара планина и се издига като величествен купол, подобен на огромен юмрук. Върхът се вижда от много далеч и е един от най-посещаваните върхове от планинари и туристи.
Първото измерване на височината на старопланинския първенец е направено от руски военни топографи през 1878 г. Тогава те отчитат височина от 2375 м.

От север връх Ботев е очертан от величествените и страховити бездни на Северния Джендем. От юг е опасан от гигантски отвесни скали, които очертават Южния Джендем. На запад и изток върхът се снижава до двете седловини - Дюза и Маринка.

Връх Ботев в историята
В продължение на векове върхът се е смятал за див и страховит. В подножието му намират закрила и подслон много български борци за свобода през османското робство. През 1867 г. пръз Ботев минава четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски.

След Освобождението старопланинският първенец започва да привлича туристи, което се радват на живописните гледки отвисоки. Върхът се изкачва и от метеоролози, които дори остават да живеят и работят на неговата равна поляна.
През 1942 г. на върха е построена третата в България и втора по височина високопланинска метеорологична наблюдателница. На нейния каменен зид е поставен метален барелеф на цар Фердинанд.

След началото на Втората световна война немските военновъздушни сили редовно използват резултатите от метеорологичните наблюдения на станцията. Затова по директива на антихитлеристката коалиция части от партизанския отряд “Васил Левски” нападат станцията. В атаката загива младия партизанин Неделчо Тонев от Калофер.

Кой е най-високият връх на Люлин планина

Старите имена на връх Ботев
Преди да получи днешното си име, върхът е известен с други две имена: Юмрукчал и Фердинандов връх. Първото име е на турски и означава “юмрук и връх”, тъй като гледан отдалече върхът наподобява огромен юмрук.

През 1888 и 1889 г. цар Фердинанд заедно с майка си, прекарва по няколко дни в град Калофер, докато продължава беритбата и варенето на розите. Царят изкачва връх Юмрукчал, затова в негова чест е поставен каменен стълб, а върхът е кръстен Фердинандов. Това ново име почти не се използва и местните продължават да го наричат Юмрукчал.

През 1950 г. по предложение на калоферската община върхът започва да носи името на големия български поет и революционер Христо Ботев, загинал под връх Вола, Врачанския Балкан.

Днес връх Ботев е част от национален парк “Централен Балкан” - един от най-големите европейски национални паркове. От Райските скали в тази част на планината се спуска най-високият водопад не само в България, но и на Балканския полуостров - Райското пръскало, висок 124,5 м. Водопадът събира води от вечната пряспа, разположена почти на самия връх Ботев.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес