Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изобретения от жени, без които не можем да живеем днес (СНИМКИ)

27 май 2024, 19:25 часа

Чудили ли сте се някога кой е изобретил съдомиялната машина? А компютърният софтуер или технологията за безжично предаване?

Всички тези неща всъщност за изобретени от жени, които променят историята и спомагат за това животът ни днес да е такъв, какъвто е.

Сега ще ви разкажем за няколко изобретения от жени, които оставят отпечатък в световната история, но поради една или друга причина, имената на техните изобретателки са забравени в далечното минало.

1. Отопление в автомобилите

Снимка: Wikipedia, Public Domain 

Когато влезем в колата си през зимата, първото нещо, което правим, е да включим климатика, за да затопли купето.

Това е възможно днес благодарение на една предприемчива млада жена на име Маргарет А. Уилкокс, която патентова изобретението си за автомобилен нагревател през 1893 г.

Първоначално, нейното изобретение е предназначено за „железопътни вагони“, защото тя забелязва, че пътниците, които се возят в тях, замръзват от студ през зимния сезон. Уилкокс решава, че след като двигателите произвеждат топлина, ще бъде добра идея тази топлина да бъде насочена към вътрешността на кабините.

Тя получава патент за своята гениална идея през ноември 1893 г. , но отнема повече от 30 години, за да може идеята ѝ наистина да се утвърди. Въпреки че простите интерпретации на нейното изобретение са били използвани през 1917 г., едва когато Ford започва да инсталира нейната система в своите автомобили Модел “А” от 1929 г., идеята за поддържане на комфорта на пътниците в колата наистина се развива.

2. Съдомиялната машина

Снимка: Wikipedia, Public Domain 

Джоузефин Кокран е американска изобретателка, създала първата успешна ръчно задвижвана съдомиялна машина, която тя проектира и след това конструира с помощта на механика Джордж Бътърс.

След като се премества в Илинойс, Кокран се заема да проектира устройство за миене, след като често открива чинии, напукани от миене на ръце. Тя проектира набор от телени отделения, всяко създадено да пасва на чинии или чаши. Отделенията са поставени в колело, което лежи плоско в меден котел, докато мотор върти колелото, изпомпвайки гореща сапунена вода от дъното на котела.

Машината е представена на Световното колумбийско изложение през 1893 г., което помага за установяването на пазар за съдомиялната машина в хотели и големи ресторанти.

Тъй като бойлерите за гореща вода в повечето домове все още не могли да доставят необходимото количество топла вода за съдомиялната машина, големият размер на изобретението ограничил продажбите на компанията.

Едва през 50-те години на миналия век повишената наличност на топла вода в дома, ефективният препарат за миене на съдове и промяната в отношението към домакинската работа, са направили съдомиялните машини популярни сред широката общественост.

3. Система за домашна сигурност

Мари Ван Британ Браун е чернокожа медицинска сестра и изобретател от Ню Йорк, която заедно със съпруга си Албърт Браун патентова първата система за домашна сигурност през 1969 г. Браун получава идеята за системата за сигурност, защото съпругът ѝ работел дълги часове като техник по електроника и на нея често и се налагало да остава в апартамента им сама до късно през нощта.

Системата, която Браун изобретява включва плъзгаща се камера, която може да заснема изображения през четири различни шпионки на вратата ѝ, телевизионни монитори за показване на изображенията от камерата и двупосочни микрофони, които й позволяват да говори с всеки извън вратата си.

4. Чистачки за автомобил

Снимка: Pixabay

Представяте ли си как тръгвате на път в автомобил без чистачки? Е, ако в междублоковите пространства винаги се карате със съседите си за паркоместа, е възможно и да ви се е случвало, но със сигурност чистачките на предното стъкло са задължителен компонент на един автомобил.

Това установила и Мери Андерсън, която, пътувайки в трамвай към Ню Йорк, забелязва, че когато започнал да вали дъжд и капките се натрупали върху предното стъкло, правейки невъзможно шофьора да вижда правилно, той нямал друг избор, освен да наведе главата си настрани и да ги избърше.

Когато се върнала обратно в Бирмингам, Андерсън се замислила върху проблема, решена да потърси решение, тъй като видимостта при сняг, суграшица и дъжд е проблем за безопасността на всички водачи на превозни средства.

През 1903 година тя патентова приспособление под формата на подвижна ръчка с гумено покритие, което се управлява от шофьора в автомобила с помощта на лост. Автомобилните чистачки стават стандартно оборудване за американските автомобили през 1916 г.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес