Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващо! Свети Валентин се празнува най-много в Азия и Латинска Америка

12 февруари 2022, 10:45 часа

Мислим си, че 14 февруари се чества най-вече в САЩ и католическите страни, но не е точно така. Ето какво показват данните от Google Trends, с които се анализира нивото на интерес в определени категории. Изследвани са всякакви термини, свързани със Свети Валентин, сред които “подарък за Св. Валентин, идеи за романтична вечеря, идеи за пожелания” и пр. Ето 10-те страни с най-много точки от Google Trends според интереса на потребителите:

1. ИРАН
100 точки
И това е въпреки или може би заради факта, че празнуването на Свети Валентин е забранено в тази персийска страна. Според Newsweek в Иран е забранена продажбата на всякакви стоки, свързани с този празник от 2011 г., защото те се считат за символ на упадъчната западна култура. Явно това не спира иракчани да празнуват този ден.

2. ХОНДУРАС
84 точки
В Хондурас Свети Валентин е познат като “Деня на любовта и приятелството”, поради това честването му е доста популярно. Тъй като се празнуват любовта и приятелството, отбелязването му не се ограничава само до хора, които са влюбени и имат партньор.

3. НЕПАЛ
74 точки
Макар в Непал това не е традиционен празник, от началото на 90-те години започва да става много популярен сред младото поколение. Налага се в страната да се внасят стотици хиляди червени рози, за да удовлетворят нуждата на населението на Свети Валентин.

4. ИРАК
69 точки
Дори войната и насилието не спряха иракчаните да празнуват Свети Валентин, което е поредното доказателство за силата, която любовта има над хората. През февруари улиците на Багдад се заляти с червени цветя, червени балони и червени мечета, които иракчани купуват като подарък за любимите си за Деня на любовта.

5. ЛИВАН
68 точки
Честването на Деня на любовта е много популярно в тази малка средиземноморска страна. А най-добрият начин е с вкусна ливанска храна.

6. ПУЕРТО РИКО
67 точки
Макар технически Пуерто Рико не е американски щат, не е тайна откъде идва любовта на местните към Свети Валентин. Тук празникът се нарича El Dia de San Valentin и се чества с организиране на огромни партита и семейни събирания, на които се сервира пуерториканска храна.

7. ШРИ ЛАНКА
62 точки
В Шри Ланка се приготвя love cake /тортата на любовта/ и се организират големи партита. През последните години правителството на Шри Ланка организира маркетингова кампания за промотиране на традиционната торта на любовнта love cake и традиционната кухня на Шри Ланка на празника на Свети Валентин.

8. ДОМИНИКАНА
59 точки
Както и при другите латиноамерикански страни, Свети Валентин в Доминикана е известен като “Деня на любовта и приятелството”. Затова се празнува не само от двойки, а от всички хора, които използват момента да изразят любов и привързаност към най-близките си приятели и семейството. Всички си разменят “cariñitos” (малки подаръци).

9. ФИЛИПИНИ
59 точки
Във Филипините Свети Валентин се празнува както никъде другаде по света - с големи групови сватби. Стотици, понякога хиляди, се събират да кажат “ДА” по време на публична церемония. След Коледа, Свети Валентин се счита за един от най-големите и най-комерсиалните празници във Филипините.

10. СИРИЯ
59 точки
Може би това е най-голямата изненада. Пострадала от гражданската война, Сирия не е най-подходящото място за празнуване на Свети Валентин. Данните от Google сочат точно обратната - сирийците обичат Свети Валентин независимо от всичко, през което наскоро преминават.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес