Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изключителните здравословни ползи на любимите ни мандарини

01 март 2022, 10:55 часа

Мандарините са богати на хранителни вещества

Макар и да ви се струват много по-малки от всички други цитруси, които обичаме, мандарините също не са за подценяване и са много богати на всички полезни вещества, като фибри, витамин С, витамин А, калий, витамини В1, В6, В9.

8 изненадващи ползи за здравето ни от мандарините

Мандарините съдържат антиоксиданти

Мандаринките и тяхната кора, са много богати на антиоксиданти, за които вече знаем, че защитават тялото, неутрализират ефектите на оксидативния стрес, причинен от прекалено много свободни радикали. Те са много богати на витамин С и бета-криптоксантин, както и на флавоноиди.

Мандарините повишават имунитета

Благодарение на витамин С-то в мандарините тялото може да се предпази от много вируси и бактерии, влияейки върху Т клетките. Те са белите кръвни клетки, защитаващи тялото и повишаващи имунитета и неслучайно, когато сме настинали и болни, се препоръчва по-богатия прием на витамин С, който е най-добрият помощник за борбата с настинките.

Мандарините поддържат кожата красива

Същото това богато количество на витамин С е много полезно и за кожата, защото е важен при производството на колаген, който придава по-добра структура и здравина на съединителните клетки, в този случай и на кожата. Както знаем, с напредването на възрастта, производството на колаген намалява и затова е нужно и неговото стимулиране.

По колко мандарини да консумираме на ден?

Мандарините подпомагат отслабването

Мандарините са богати на неразтворими фибри, които дават усещане за ситост за много повече време и затова са изключително полезни, когато искаме да отслабнем, като благодарение на тях контролираме апетита по естествен начин, а това помага на отслабването.

Мандарините са лесни за ядене

И на последно място, но не и по важност, те са изключително удобни и лесни за консумация и можете да ги хапвате дори и на крак по всяко време и навсякъде. Можете да ги приемате и под формата на сок.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес