Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избелване на зъби с обелка от банан – звучи странно, но е факт!

10 януари 2023, 17:33 часа

Освен че се слави като един от най-вкусните и полезни плодове, богат на витамини и минерали и доставящ ценни ползи за здравето, бананът намира и други приложения както в грижата за красотата, така и в грижата за дома. Бананът се използва за хранене на изтощената и тънка коса, като се нанесе върху нея, смачкан на кашичка, 30 минути преди измиването ѝ, като съставка в маските за лице при суха и старееща кожа, изпъстрена с бръчки и следи от възрастта, при лечение на брадавици, за което помага калият, съдържащ се в щедри дози в банана, както и като помощно средство за по-бързо заздравяване на рани, охлузвания, порязвания и други нарушения на целостта на кожата. Някои се кълнат и в това, че бананът ги спасява от болка, подуване и сърбеж при ухапване от насекоми, поради което щедро го разтъркват върху пострадалата кожа. Градинарите използват банановите обелки за тор, привличане на насекомите с цел опрашване на растенията и реколтата и като средство за защита от някои досадни вредители като листните въшки. Интересен факт е, че съществува и избелване на зъби с обелка от банан. Вижте как.

Топ 10: как да избелите зъбите у дома

Как се прави избелване на зъби с обелка от банан?

Предвид разнообразните ползи от употребата на банана, както и мощното му ефективно действие върху среброто – почиства го до блясък, не е учудващо, че той може да бъде и отличен помощник в грижата за здравето на устната кухина и за белотата на зъбите. Калият в бананите подобрява минералната плътност на костите включително на зъбите, а заедно с магнезия предотвратява извличането на калция от костите и зъбите. Доказано богатото съдържание на минерали прави банана и вътрешността на кората му идеално средство за грижа за оралното здраве.

По отношение на избелване на зъби с обелка от банан, за което има редица видео материали в мрежата – натриват се зъбите с вътрешната страна на бананова кора и се оставят така 15-20 минути, след което се измиват с четка и паста, дали ще се избелят, или не, зависи от вида на петната. Ако това са петна от кафе, да, бананът ще се справи. Ако обаче оцветяването е от зъбен камък – не, не разчитайте на банана, той нито е абразивен, нито има избелващи съставки, необходим ви е стоматолог. Това е и мнението на Американската дентална асоциация, която не посочва метода като неефективен, но и не го счита за ефективен при всяка ситуация и оцветяване. Всъщност ще постигнете същия ефект и ако хапнете банана бавно, а не само с натриване на кората върху зъбите.

Кои са най-добрите начини за избелване на зъбите?

Не използвайте трика за избелване на зъби с обелка от банан обаче с други плодове като цитрусовите, тъй като киселината в тях уврежда емайла. Вероятно както ви е странно, че бананът избелва, така и се чудите защо лимонът, който е познат с избелващите си свойства, не трябва да се използва. Всъщност лимонът има избелващи свойства, но руши емайла и не си заслужава да рискувате с него здравето на зъбите си.

В идеалния случай ще си хапнете банана и ще се доверите на специалистите за грижата за вашата бяла усмивка и оралното ви здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес