Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на Петльовден

01 февруари 2024, 12:33 часа

На 2 февруари по традиция се чества Петльовден, празник на мъжкото начало.

Каква е историята на мъжкия празник?

Съществуват две популярни легенди, които лежат в основата на Петльовден.

Цар Ирод и младенците от Витлеем

Цар Ирод е известен с жестокостта си и най-вече с избиването на младенците във Витлеем. По време на своето управление във Витлеем се ражда Исус Христос. Ирод научава, че няколко влъхви пристигат в Йерусалим, за да поднесат дарове на младенеца, за който се говори, че е определен да бъде новият цар на Юдея. Идването на този месия трябва да бъде възвестено от звезда, която ще освети пътя към него.

Трапезата на Петльовден

Ирод казва на мъдреците да го известят, когато намерят младенеца, за да може и той да се поклони на бъдещия цар. Но влъхвите получават божествено просветление насън, което им разкрива намеренията на Ирод. Затова след като намират Исус и му поднасят даровете си, те не се връщат при царя.

Тогава Ирод заповядва да бъдат избити всички момченца под 2-годишна възраст, родени във Витлеем и всички управлявани от него области. Между тях се очаква да е и Божият син. Исус е спасен, но много младенци са избите безжалостно.
Невинните деца, загинали по заповед на цар Ирод, стават първите мъченици за Христос.

Писмените хроники споменават за смъртта на 14 хиляди младенци. Историците, обаче, имат съмнение към тази цифра. Според тях преди около 2000 години в този малък тогава град не би могло да има толкова деца от мъжки пол на възраст до две години. В сирийските източници се споменават 64 хиляди убити невинни деца във Витлеем.

В Евангелието от Матея се разказва преданието  за убийството на младенците без да се посочва брой убити: “Тогава Ирод, като се видя подигран от мъдреците, твърде много се ядоса и прати, та изби всички младенци във Витлеем и във всичките му предели, от две години и надолу, според времето, което бе точно узнал от мъдреците”.

Петльовден е! Ето какво се прави днес според традициите

Кръвният данък в село Еркеч

Според друга легенда корените на Петльовден датират от времето на османското робство, когато се събира кръвен данък. Османски войници минават по къщите, за да вземат малки 7-10 годишни момчета за еничари. Една вдовица от село Еркеч (днес село Козичино, Бургаско) отказва да даде чедото си на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, детето ще бъде заклано. Тогава отчаяната майка заявява, че сама ще заколи детето си, но няма да го предаде.

През нощта тя скрива момчето извън селото и коли петел в полунощ на прага на къщата. С кръвта му пръска целия двор и входната порта. Когато на сутринта войниците отново идват да вземат детето, те остават стъписани пред “жестокостта” на майката, която според тях сама е убила детето си. Връщат се назад и повече никога не стъпват в село Еркеч. Така вдовицата успява да спаси всички млади момчета от селото

Оттогава се чества Петльовден - празник на мъжката рожба, ден на мъжкото начало. Затова се коли петел - за здраве на момчетата.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес