Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

История на дроновете

08 март 2022, 06:45 часа

Дроновете завладяха въображението ни. Въпреки че в общото съзнание те се свързват с играчка, джаджа, с която може да се похвали, в медиите се появяват все повече материали, показващи ги в контекста на подобряване на логистиката, помощ в здравеопазването или сериозни научни проекти. И въпреки че феновете на дронове най-често се нагряват от военния контекст, бъдещето на тези устройства се вижда и в ежедневната употреба. 

Какво е бъдещето?

Полезността на дроновете в бъдеще не е толкова далеч от това, което хиляди хора си представяха. В момента има големи технологични компании, които вече са инвестирали в този тип инструменти, като Walmart, Facebook, Amazon и Google. Също така компании за недвижими имоти, селскостопанска индустрия, кино, фотография, строителство и разбира се полицейски сили и пожарникари.

Дронове на 2030 г.: оптимизиране на селскостопанската и хуманитарната работа

Въпреки това бъдещето на дроновете е несигурно, но се очаква през следващите години те да могат да оптимизират своя товароносимост. Земеделски производители от цял свят виждат в тях замяната на традиционните си методи за пръскане и торене на култури. Също така да носи полезен товар, способен да свърши тази работа. Освен това някои марки вече търсят нови дизайни с такава тежест. 

Дроновете в бъдеще също трябва да имат функцията да правят прецизни изчисления и да доставят продукти според реалните нужди на насаждението. Това ще позволи по-ниски производствени разходи и ще предложи по-достъпни цени за обществеността. Това е фантастична идея, която в момента се използва в Япония. С други думи, чрез използването на дронове японците избягват да излагат работниците си на силни химикали и получават по-висока производителност и осигуряват по-конкурентни цени.

Изглежда, че дроновете предвещават бърз, технологичен скок в бъдещето. Струва си да се знае обаче, че докато работата по използването на дронове е напреднала, човекът е изправен пред различни ограничения, не само технологични. Широкото използване на дронове и обхватът на тяхното приложение ще бъдат все по-регулирани от закона и от етични съображения, които учените се ангажират през последните години в контекста на общото използване на роботи и инвестиране в развитието на изкуствен интелект. Въпреки това, визията за бъдещето, където дронове безопасно ще летят над главите ни и ще доставят пакети, обслужват учени или медицински услуги, е много интересна.

Ще бъде ли така? Скоро ще разберем!

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес