Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересни факти за змиите, които ще ви изумят

07 май 2021, 06:35 часа

Вече е сезона на пролетта, цветята цъфтят, а тревите избуяват. Змиите вече не спят и водят активния си начин на живот. Като цяло, змиите са доста интересни животни, на които си струва да обърнем по-голямо внимание и точно това сме решили да направим днес.

Вижте няколко интересни факта за тези наистина неприятни същества:

Райската змия може да лети. Когато иска да се премести от едно дърво на друго, тя се отблъсква от някой от клоните и буквално се плъзга по въздуха.

При змиите се наблюдава следродов канибализъм.

Майките змии изяждат някои от яйцата си и част от новоизлюпените малки. Така те се възстановяват от времето, в което са затопляли яйцата си.

Индийският питон отлага до 107 яйца.

Едно време , хората, покрай оградите на дворовете си, са садили чесън. Те вярвали, че така прогонвали змиите. Войниците пък изхвърляли около лагерите обелен чесън.

Змиите не притежават уши и нос.

За сметка на това имат много добре развито зрение и обоняние.
Кобрите не могат да плюят, а така свиват мускулатурата си, че притискат жлезата, която изработва отровата. По този начин, отровата пръска жертвата на близо 2 метра разстояние.

Някои видове змии могат да издържат около 2 години без да се хранят.

Ако отрова от кобра ви влезе в очите, това може да доведе до ослепяване, поради невротоксините, които са в нея.
Виждали сме как змии танцуват под звуците на индийски духов инструмент. Всъщност, те го правят в отговор на извиващото се тяло на музиканта, а не заради самата музика. Тя е само за атракция.

Змиите могат да отварят устите си на около 150%.

Кобрите не плюят, а свиват мускулите си и така стискат жлезата, която изработва отрова. Така кобрата може да пръсне отровата си на два метра разстояние. Ако отрова на кобра попадне в човешко око, невротоксините, които се намират в нея, водят до ослепяване. Отровата на кобрата не излиза на струя, а във вид на особен геометричен рисунък, и по този начин може да уцели и двете очи на човек.
На отровните змии зъбите се считат за една от най-добрите системи на биологични оръжия в природния свят.

Змиите не обичат шума.

Освен шума змиите не обичат и силните миризми, затова понякога се чуват съвети на няколко места да се сложат парцали, напоени с нафта, ако искате  змиите да бягат далеч от двора ви! 

Мирела Данева
Мирела Данева Отговорен редактор
Новините днес