Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли връзка между Махатма Ганди и Индира Ганди?

17 юни 2024, 08:20 часа

Индира Ганди и Махатма Ганди са видни индийски политически дейци, но те не са били близки роднини.

Индира Приядаршини Ганди (19 ноември 1917 г. – 31 октомври 1984 г.) е индийски политик, централна фигура в партията Индийски национален конгрес и единствената жена министър-председател на Индия. Дъщеря на първия министър-председател на страната Джавахарлал Неру. Тя е първата жена министър-председател на Индия, заемаща тази позиция за различни периоди от 1966-1977, а след това от 1980 г. до убийството й през 1984 г. Това я прави вторият най-дълго управлявал министър-председател на Индия след баща й.

Провежда реформи в областта на селското стопанство, национализация на банките, развитие на тежката промишленост и разширяване на социалните програми. Нейното управление е белязано както от положителни, така и от отрицателни аспекти, включително въвеждането на авторитарен режим, насилствена стерилизация на определени групи от населението и насилие срещу политически опоненти.

Знаете ли как е истинското име на Махатма Ганди?

През 1942 г. Индира се жени за Фероз Ганди, който е от парсийския (да не се бърка с персийски) етнос - малка група индийци от ирански произход, които практикуват зороастризма. Индира взела неговото фамилно име; но Фероз Ганди по никакъв начин не е свързан с друг известен индийски политик на име Ганди - Мохандас Карамчанд (Махатма Ганди), който бил един от лидерите и идеолозите на движението за независимост на Индия от Великобритания. Така, че в родствено отношение Индира Ганди не е свързана с Махатма Ганди.

Махатма Ганди, истинско име Мохандас Карамчанд Ганди (1869-1948), е един от най-известните и почитани лидери на индийското националноосвободително движение. Той привлякъл вниманието на света със своите принципи на ненасилие, гражданско неподчинение и протест, които помогнали на Индия да постигне независимост в борбата си срещу Британската империя през 1947 г. - борба, подкрепена от 150-хиляден индийски въоръжен корпус, създаден от Британия през Втората световна война за противостоене на завоевателните амбиции на Япония в Югоизточна Азия.

Махатма Ганди бил религиозен човек и изповядвал идеите на индуизма, но уважавал и другите религии и е привличал последователи отвсякъде, без оглед на религиозните им убеждения. Прозвището му "Махатма" означава „велика душа" на санскрит.

Като млад Махатма Ганди живял в Южна Африка в продължение на 21 години, където се борил за правата на индийските имигранти и натрупал първия си опит в гражданското неподчинение. Той бил арестуван многократно през живота си и прекарва над 7 години в затвора.

Вярно ли е всичко това за Махатма Ганди?

Махатма Ганди бил пламенен противник на тютюнопушенето и алкохола и живеел на принципите на простотата и скромността.

Неговата философия и методи на ненасилие вдъхновяват много лидери, включително Мартин Лутър Кинг-младши и Нелсън Мандела, и стават важна част от движението за граждански права в Съединените щати и борбата срещу апартейда в Южна Африка.

Махатма Ганди бил убит от политическия екстремист Натхурам Годзе по време на молитва през 1948 г. с изстрел от пистолет, докато се моли. Атентатът станал повод за разкриване на голям антиправителствен заговор, насочен срещу разделянето на колониална Индия на две самостоятелни държави по религиозен признак – индуистка Индия и ислямски Пакистан.

Писал ли е Ганди писма до Хитлер?

Да, Махатма Ганди наистина пише писмо до Адолф Хитлер през 1939 г., в което изразява надеждата си, че Хитлер ще възприеме мирен подход за разрешаване на конфликти и предотвратяване на война.

В писмото Ганди се обръща към Хитлер като към „приятел“ и го моли да действа мирно по въпроса с Полша и войната, която вече изглеждала неизбежна. Той пише, че войната ще причини големи щети на човечеството и ще причини неописуеми човешки страдания. Ганди също така изразил надеждата, че Хитлер ще „излезе от сенките“ и ще „покаже пътя, който ще доведе до мир и просветление“.

Уви, за съжаление призивът му така и останал нечут.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес