Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли срок на годност пастата ни за зъби?

06 ноември 2022, 12:00 часа

Когато става въпрос за срока на годност, вероятно ще проверявате хранителни продукти като мляко или яйца. Но знаехте ли, че пастата за зъби също има срок на годност? А сега сигурно се чудите какво ще се случи, ако миете зъбите си с паста, която е с изтекъл срок на годност. И така, наистина ли срокът на годност на пастата за зъби изтича? Отговорът е, да. Пастата за зъби може да се развали. Това е така, защото тя има няколко активни съставки като флуорид. Той е естествен минерал, който е изключително важен за предотвратяването на кариеси. А с течение на времето флуоридът се разгражда и става по-малко ефективен.

Топ трик с паста за зъби, който всеки градинар трябва да знае

Колко време може да ползваме пастата ни за зъби?

Пастата за зъби обикновено е със срок на годност две години от датата на производство. Както на други продукти, можете да откриете датата, отпечатана върху опаковката или тубата. Използването на паста за зъби с изтекъл срок на годност има своите недостатъци и не е препоръчително за здравето на устната кухина. Ето защо:

Домашна паста за зъби за мигновено избелване

1. Увеличава риска от кариеси

Както вече споменахме, една от активните съставки на пастата за зъби - флуоридът - става значително по-малко активна след изтичане на срока ѝ на годност. Това може да означава проблеми за белите ви зъби, тъй като основното действие на флуорида е да предотвратява образуването на кариеси. Флуоридът укрепва емайла (т.нар. външна повърхност на зъбите), като го прави по-добре защитен от киселинните атаки, които предизвикват кариес. След като срокът му на годност изтече, флуоридът става по-малко ефективен в работата си, което повишава риска от развитие на кариеси.

Каква паста за зъби да използвам?

2. Той може да съдържа микроорганизми

След изтичане на срока на годност на пастата за зъби в нея могат да започнат да се развиват гъбички и бактерии. Тези видове гъбички и бактерии често не са местни за устната ви кухина и въвеждането им може да наруши устната ви флора, което води до повишен риск от образуване на кариеси и възпаление на венците.

Подхранване на цветята с паста за зъби - ето как се прави

3. Може да повлияе негативно на цялостното ви преживяване при миене на зъбите

Повечето от нас обичат свежото усещане, което идва с чистите зъби. За съжаление старата туба с паста за зъби може да ни отнеме това приятно преживяване. Макар и сами по себе си да не са вредни, някои съставки в пастата за зъби са склонни да губят качеството си с течение на времето, разрушавайки свежия вкус на мента. С течение на времето пастата също така може да стане суха и неприятна за използване. 

Как действат избелващите пасти за зъби и защо могат да бъдат опасни?

Може ли да се използва паста за зъби с изтекъл срок на годност при спешни случаи?

Миенето на зъбите с паста, която е с изтекъл срок на годност със сигурност не е идеално, но не е и най-лошият сценарий. Въпреки че можете да продължите да използвате паста за зъби в продължение на няколко месеца, без да се намали ефективността, използването на паста за зъби с изтекъл срок на годност от няколко години не се препоръчва. Това е така, защото не винаги можем да видим нежеланите ефекти, веднага след изтичане на срока на годност. С други думи, използването на стара паста в краен случай няма да навреди на зъбите ви, стига тя да не е с година или повече изтекъл срок на годност. Ако срокът на годност на тубичката е изтекъл преди една година, изхвърлете я на боклука. Вярвате или не, най-добре е просто да миете зъбите си с вода, докато не си вземете нова.

Защо трябва да имаме паста за зъби в колата?

Колко лошо е наистина да използвате паста за зъби с изтекъл срок на годност?

В крайна сметка: Почистването със стара паста за зъби вероятно няма да ви навреди толкова много, но намалената ѝ ефективност също няма да ви помогне да поддържате здрава устна хигиена. Така че, следете срока на годност на продуктите, които използвате и си купувайте нова паста за зъби, когато дойде моментът.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес