Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли смисъл от диуретични билки за отслабване?

12 юли 2024, 07:35 часа

Излишъкът на течности в организма е чест спътник на наднорменото тегло. Тя не само добавя допълнителни сантиметри към талията, но и причинява постоянно усещане за дискомфорт.

Как диуретичните билки помагат за отслабването?

Природата ни е дала много растения, които помагат за извеждането на излишната вода от организма. Нека се запознаем с най-разпространените от тях.

- Лайката е основният помощник в борбата със затлъстяването. Тя премахва излишната вода и като цяло има благоприятно успокояващо действие върху организма.

- Червената боровинка има силно диуретично действие и укрепва имунната система.

- Цикорията извежда водата от организма и въздейства върху подкожните мазнини.

- Брезовите пъпки също се справят отлично с отоците, а освен това помагат при заболявания на пикочния мехур.

Ако редовно и правилно използвате гореописаните билки, те ще премахнат излишната вода от организма. В този случай калият и другите необходими вещества няма да бъдат отмити.

Топ 5 билки за потискане на апетита - отслабване по естествен път

Как да пием диуретични билки?

Общото правило гласи, че диуретичните билки за отслабване трябва да се консумират преди 17:00 часа. вечер, а преди лягане не трябва да ги пиете, тъй като това ще се отрази негативно на качеството на съня. Освен това питейните отвари трябва да се приемат на курсове, като се правят почивки. Постоянната употреба на билкови средства не само няма да даде положителен резултат, но може и да навреди на организма.

Рецепти:

- 2 ч. л. лайка трябва да се залеят с 1 с. л. вряла вода и сместа да се загрее за 15 минути на водна баня. Когато лекарството се втечни, трябва да се започне да се пие по 1/3 с. л. 2-3 пъти дневно.

- Отварата от изсушени листа на червена боровинка се приготвя по същата схема. Пие се по 1 с. л. преди всяко хранене.

- 1 с. л. листа от мечо грозде трябва да се счукат добре и да се залеят с 250 мл вряла вода. След това сместа трябва да се вари на слаб огън под затворен капак, да се прецеди и да се разреди с вода, така че отново да е 250 мл. Приемайте отварата 3 пъти дневно след хранене по 1 с.л. литър.

- 1 с.л. литър нарязани корени от цикория трябва да се залее с 0,5 л вряща вода и сместа да се вари 10 минути. След това тя трябва да се прецеди. Отварата трябва да се пие 1-2 пъти дневно по 1/3 чаша.

- 5-6 брезови пъпки трябва да се залеят с 1 с. л. вряла вода и да се държат на слаб огън в продължение на 10 минути. След това отварата трябва да се охлади и да се прецеди. Трябва да се пие по 0,5 с. л. от това средство на ден.

15 билки, с които да се запасите, ако искате да отслабнете

Ако имате някакви здравословни проблеми, е добре да се консултирате със специалист, преди да започнете да приемате описаните по-горе средства. Идеалният вариант е да се консултирате с фитотерапевт. Той е този, който се занимава с работа с билки. Ако нямате възможност да отидете при фитотерапевт, просто се обърнете към семейния си лекар.

Процесът на отслабване може да бъде доста лесен и приятен. Основното нещо е да подходите към него отговорно. Редовното приемане на естествени диуретици ще ви помогне да се чувствате много по-комфортно.

Един от най-популярните митове е, че с помощта на чайове или други подобни средства, а не с цената на собствените си усилия и правилно хранене, можете да станете притежател на стройна фигура. Всъщност нито една от съставките на чайовете не води до намаляване на теглото ви, а само до краткотрайна загуба на течности в организма. От друга страна, такъв чай може да се превърне във ваш помощник при "изсушаването" на тялото, за по-атлетично телосложение при професионален спорт и само по препоръка на личен треньор или диетолог.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес