Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли разлика между риган и чубрица?

13 май 2024, 19:22 часа

В България поради богатството от местни говори – диалекти – можем да срещнем подправките с различни имена от официалните и общоприетите, което води след себе си до редица колебания като например разлика между риган и чубрица има ли, или това са две различни наименования на една и съща подправка.

Риганът у нас е наричан в различните части на страната с разнообразни имена, сред които горски чай, овчарски босилек, витошки чай, черновръхче и чубрица. Наричането на ригана чубрица води обаче до неточното заключение, че разлика между риган и чубрица няма. Реално това са две различни подправки и употребата на името чубрица за ригана в някои краища на страната не променя този факт.

Страната ни е толкова богата на подправки и билки, че едва ли можем да се научим да разпознаваме всички, ако не сме професионалисти в сферата. Погрешното именуване на ригана като чубрица обаче поражда колебания и объркване у приготвящите кулинарни изкушения с тези подправки, а правилната подправка е короната на ястието и далеч не е без значение да е точната. Вижте какво наричаме риган и какво чубрица, както и ползите от тях, за да не грешите двете подправки, масово присъстващи на трапезата у нас.

Какво е риган?

Многогодишното тревисто растение от семейство Устноцветни може да бъде видяно и набрано в естествената му среда из цялата страна – храсталаци и сечища, редки гори в предпланините и планините са негови естествени местообитания. Риганът достига значителна височина – 70-80 см, а съцветията му приличат визуално на чадъри с много малки цветчета в блед розов или лилав цвят, достигащ почти до бял.

Чубрицата е една от НАЙ-ценните подправки. За какво всъщност е толкова полезна?

Юни, юли и август са месеците, през които може да се насладите на тези разцъфнали цветчета и да си наберете риган, растящ див почти навсякъде в страната. Тези цветове са популярни с ароматното си масло, което прави ригана толкова ценна подправка, но не само те намират употреба.

Стъблата се използват като чай, употребяват не само заради вкусовите си качества, но и заради здравословните си ползи. Ако страдате от хронична кашлица, хипертония или белодробни заболявания, чаят от риган е сред препоръчваните напитки за вас, които могат да облекчат състоянието. Подобно на много билки и подправки у нас, риганът също е популярен в билкарството, което е цяла наука и има доказани здравословни ползи, ако се прилага правилно и от билкари.

Ако решите да включите ригана към ежедневното си меню и имате здравословни проблеми, които очаквате да бъдат повлияни от приема, консултирайте се със специалист, за да е максимално ефективна тази подправка, съдържаща още витамини А и С, танини и минерални соли, всички полезни за здравето.

Чай от чубрица - за какво е изключително полезен

Какво е чубрица и има ли разлика между риган и чубрица?

Всички ползи от ригана не отговориха обаче на основната ни тема и колебание – има ли разлика между риган и чубрица. Чубрицата е от същия род – семейство Устноцветни, но достига до по-ниска височина – около 50 см. Цветовете, израснали от стъблото в кръгово разположени венци, също са съществена разлика между ригана и чубрицата. Балканската чубрица е диво растяща и може да си наберете спокойно от нея в много части от страната, но за подправка най-често се използва  градинската чубрица, която значително се отличава от ригана и по това, че е едногодишно растение, и по своя външен вид.

Чубрицата се различава от ригана и по своя състав. Освен етерично масло тя е богата на витамин С. Различният състав обуславя и различните ползи от консумацията на чубрицата в сравнение с тези на ригана – намира приложение при стомашно-чревни, бъбречни, чернодробни, жлъчни заболявания. В народната медицина често е използвана и за облекчаване на жажда при болни от диабет, болки, гадене и повръщане.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес