Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има 5 ефикасни метода да не ЗАДЪРЖАТЕ вода в организма

11 декември 2021, 14:00 часа

Задържането на вода в организма може да доведе до подуване на крайниците, подпухнало лице, усещане за тромавост. Доста неприятно чувство. Може да задържате вода по няколко причини: при проблеми с щитовидна жлеза, сърцето, артрит; заради менструалния цикъл или начина на живот, който водите. Важно е да се консултирате с лекар, особено ако става дума за медицински проблем.

Някои от симптомите на задържане на течности в организма са свързани с подут корем, вдлъбнати места по кожата, трудно подвижни стави, подути крайници, подпухнало лице, рязко покачване и сваляне на тегло.

Ето как може да се противопоставите на задържането на течности и да прекратите процеса, ако сте здрави и нямате сериозен здравословен проблем, изискващ лекарска намеса.

Подобрете храненето си – ако до този момент не сте следили каква храна консумирате, време е да започнете. Здравословния начин на живот е свързан пряко с балансираното хранене. За ограничаване на задържането на вода ще ви помогнат протеините, калия, магнезия и витамин В6. Нека в менюто ви присъстват черен шоколад, целина, авокадо, яйца, скумрия, ананас, кайсии, артишок, смокини, аспержи, цвекло. Ограничете храните, съдържащи прекомерни количества сол като консервирани зеленчуци, извара, спортни напитки, бисквити.

Спорт – много належащ, особен ако водите заседнал начин на живот. Ако седите дълго време на едно място, вероятно у дома виждате, че краката ви са подути. Това може да е индикация за задържане на вода. За да се справите с проблема, ходете на фитнес, правете упражнения у дома, разхождайте се повече, плувайте. Спортът винаги е добра идея, независимо какъв точно ще изберете.

Премахнете стреса от живота си – когато сте стресирани, в тялото се освобождава хормона на стреса, който съдейства за задържането на течности. Отървете се от него с помощта на медитация, йога, дихателни упражнения и повече неща, които подобряват настроението ви.

Набавете си пълноценен сън – който да бъде достатъчно, че да се чувствате добре. Важно е да установите режим, който да ви осигурява достатъчно сън. Липсата на такъв може да доведе не само до задържане на течности, а и до покачване на килограми, проблеми със сърцето, диабет, високо кръвно и т.н. За да избегнете тези проблеми и като превантивна мярка, осигурете на тялото пълноценен сън и почивка между 7-9 часа всяка вечер. Важно е да се наспивате и да имате здрав сън през нощта.

Посетете сауна – страхотен начин за почивка, релаксиране и спиране на процеса по задържане на течности. За кратко време, прекарано в сауна може да загубите до половин литър течности.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес